Zeytinyağlı patlıcan dolması
Zeytinyağlı patlıcan dolması, taze patlıcanların çıktığı bu mevsimde harika bir lezzeti sofranıza
taşıyacak.
Malzemeler:
- 10 adet patlıcan
- 10 dilim domates
- 1 su bardağı pirinç
- 1 büyük domates
- 1 küçük kuru soğan
- 1 yeşil biber
- 1/2 bardak sızma zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 adet limonun suyu
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı kırmızı biber salçası
Yapılışı:
Zeytinyağlı patlıcan dolmasının iç kısmını hazırlamak için önce domates, soğan ve biberi yemeklik doğrayın. Malzemeleri büyük bir kapta toplayın. Dolma için gerekli olan diğer tüm malzemeleri de kaba koyun ve iyice karıştırın ve beklemeye alın.
Bu arada patlıcanları yıkayın ve saplı kısımlarını kesin. Patlıcanların içini oyun. Sonrasında dolma içi ile patlıcanların yarısından biraz fazlasını doldurun.
Her dolmayı bir dilim domates ile kapatın. Büyük bir tencereye patlıcanları dikey olarak yerleştirin. Tencereyi yarısına kadar kaynar su ile doldurun. Tencereyi ocağın üzerine koyun ve orta ısıda su kaynayana kadar ısıtın. Su kaynadıktan sonra ateşi kısığa alın ve pişmeye bırakın.
Zeytinyağlı patlıcan dolmasını bu şekilde bir saat kadar pişirin. Piştikten sonra buzdolabında soğutun. Maydanoz ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Damak tadına göre limon suyu sıkabilirsiniz.