Zeytinyağlı imambayıldı

Osmanlı mutfağının klasiklerinden olan imambayıldı, artık dünya mutfaklarında yerini alıyor. Tarihçesinde türlü rivayetler bulunan imambayıldı; ana malzemesi patlıcan olan, soğan ve sarımsak kullanılarak hazırlanan zeytinyağlı bir yemek türü.

imambayilditarifi

Zeytinyağlı imambayıldının tarifinde patlıcanların malzeme ile doldurulmadan önce kızartılması gerekir. Genellikle ayçiçek yağı ile kızartılmış patlıcanlarla yapılan imambayıldı bugün kimi tariflerde, bu aşama atlanarak sofralara getiriliyor. Bunun yerine patlıcanlar üzerine zeytinyağı püskürtülerek fırınlanarak kullanılıyor.

Malzemeler:

- 7-8 küçük boy patlıcan

- 1 bardak sızma zeytinyağı

- 3 orta boy kuru soğan (ince ince doğranacak)

- Bir avuç çam fıstığı

- 2 diş sarımsak (ince ince doğranacak)

- 3 adet orta boy domates (kabukları soyulup, doğranacak)

- 2 yemek kaşığı limon suyu

- 1/2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi

- 2-3 yemek kaşığıvşeker (isteğe bağlı olarak şeker miktarı artırılabilir)

- Bol taze maydanoz (doğranacak)

- 1/4 bardak su

- 1 çay kaşığı tuz

- Bir tutam karabiber

- Bir tutam rendelenmiş muskat

Yapılışı:

Patlıcanların kabuklarını soyun ve yeşil diplerini çıkartın. İsterseniz saplarını bırakabilirsiniz. Patlıcanların ortasında boylu boyunca bir kesik açın. Patlıcanları ardından tuzlu suya basın ve 15 dakika bekleyin. Sürenin sonunda patlıcanları durulayın ve kağıt peçete ile kurulayın.

Geniş bir tavaya biraz zeytinyağı koyarak patlıcanların her tarafını eşit şekilde kızartın. Tavadan aldığınız patlıcanları geniş bir tencereye alın ve üzerlerine rendelenmiş muskat serperek, beklemeye alın.

Bu arada soğanları, çam fıstıklarını derin bir kaba koyun ve bir yemek kaşığı zeytinyağında orta sıcaklıkta soteleyin. Ardından domatesleri, suyu ve sarımsağı ekleyin ve ateşi artırın. Domatesi pişmeye bırakın. Domatesler karamelize olmaya başladığında tuz, karabiber, şeker ve limon kabuğu rendesi ekleyin. Kabı ocaktan alın ve içine maydanoz ile limon suyunu ekleyin.

Ardından kızarttığınız patlıcanların içini karışım ile doldurun. 180 dereceye ayarladığınız fırına tepsiyi koyun ve 40 dakika pişirin. Yarım saat sonra kontrol edin ve imambayıldının üzerinin yanmadığından emin olun. Osmanlı mutfağının kıymetli lezzetlerinden imambayıldı, birkaç yeni dokunuşla hazır. Soğumasını bekleyin ve servis ederken üzerine maydanoz serpin.

Zeytinyağlı patlıcan ruloları için tıklayın

Fotoğraf kaynak: ottomancuisine