Zeytinyağlı lahana sarması tarifi
Zeytinyağlılar Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alır. Geleneksel olan zeytinyağlılar arasında yer alan sarma ise asma yaprağı ile yapılabileceği gibi lahana ile de sofraları lezzetlendirir.
Zeytinyağlı lahana sarması için malzemeler:
- 1 orta boy lahana (Açık renkli ve fazla damarlı olmamasına özen gösterin)
- 3-4 litre su (kaynatılacak)
- 5 orta boy kuru soğan (küp küp doğranacak)
- 1 bardak sızma zeytinyağı
- Bir avuç çam fıstığı
- 3 bardak pirinç (pirinç miktarını sarma adedine göre ayarlayabilirsiniz. 1 çay kaşığı pirincin 2 lahana sarma için uygun olacağını düşünün)
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı karışık baharat
- 1/2çay kaşığı toz tarçın
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 3 çay kaşığı tuz
- Bir avuç kuş üzümü
- 1/2 bardak taze dere otu (ince ince doğranacak)
- 1/2 bardak taze fesleğen (ince ince doğranacak)
- 1/4 bardak taze nane (ince ince doğrancak)
- 4.5 bardak su (pirincin 1.5 katı olacak)
- 1/2 limonun suyu
Yapılışı:
Lahananın dış yapraklarını dikkatlice ayırın. Yaprakları 5 dakika kaynayan suda bırakın, ardından yaprakları alıp süzün ve beklemeye alın. Sırada zeytinyağlı lahana sarmanın içini hazırlamak var.
Küp küp doğradığınız soğanları ve çam fıstıklarını zeytinyağında soteleyin. Ardından pirinci, tüm baharatları, şekeri ve 2 çay kaşığı tuz ekleyin ve düşük ısıda karıştırarak kavurmayı sürdürün.
Pirinç soğanın tüm suyunu içine çekecektir. Ardından kuş üzümlerini ekleyin ve iyice karıştırdıktan sonra ateşten alın. İç malzemeyi soğumaya bırakın ve bu arada lahana yapraklarını hazırlayın. Yaprakları el büyüklüğünde kesin.
Büyük bir tencere hazırlayın ve kalan lahana parçalarını bu tencerenin dibine döşeyin.
Sıra lahanaların içini doldurmaya geldi. Düz bir yerde lahana yaprağını açın ve yaklaşık 1/2 çay kaşığı dolma içini yaprağın bir ucunu yerleştirin ve sarın. Bunun standart bir kuralı yok, kendinizi nasıl rahat hissediyorsanız lahanaları öyle sarabilirsiniz.
İnce ince sarabileceğiniz gibi kalın lahana sarmalar da yapabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış bir şey. Yaprakların tümünü bu şekilde sardıktan sonra, hazırladığınız büyük tencereye sıkı sıkı yerleştirin ancak ezmeyin.
Lahana sarmaların üzerine düz bir tabak kapatın. Tencereye sarmaların üzerini kaplayacak kadar su, 1/2 bardak zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz ve limon suyunu ekleyip kaynamaya bırakın.
Kaynadıktan sonra ateşi mümkün olduğunca kısığa ayarlayın ve pirincin tüm suyu çekmesini bekleyin. Gerekirse kaynak su eklemeyi unutmayın ve pişirmeye devam edin. Pirinçler ve lahanalar tamamen pişince ocağı kapatın.
Yaklaşık 12 saat oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın. Ertesi gün limon, maydanoz ya da dereotu serperek servis edebilirsiniz.
Fotoğraf kaynak: lazezh.com