Kabaklı Bulgurlu Köfte
Köy yemeklerini, yöresel yemekleri çoğumuz seviyoruz. Haftalardır arşivimde bekleyen bu nefis yemeği, kabak bitmeden yayınlamak istedim. Daha önce bu yemeğin patlıcanlı olanını yapmıştım hatırlarsanız. İnanın nefis bir yemek. Özellikle Malatya yöresinde etsiz bulgur köftesi çok meşhurdur. Zaten bende bir çok çeşidini yaptım ve hâlâ bitmedi. Analı kızlı köfte, ıspanaklı köfte, yumurtalı köfte aklıma gelenlerden sadece bir kaçı. Bu köfteyle yapılan yemeklerde çoğu zaman et kullanılmaz. Onun yerine daha çok siyah mercimek kullanılır.
Bu köfte Malatya’da en çok yarmayla yapılır. Yarma unlu köftelik bulgurdur. Bazıları aşurelik buğdaya yarma diyorlar. Malatya da ise aşurelik buğdaya çoğunlukla gendime veya dövme deniyor.
Ben köfteyi sert yaptığı için yarmayı tercih etmiyorum. Onun yerine köftelik bulgur ve un kullanıyorum. Her evde bulunan malzemelerle, mütevazi sofralarınıza lezzetli bir tarif daha…
Malzemeler
Köftesi için
- 1 su bardağı ince bulgur (simit, esmer değil, sarı bulgur olacak)
- 1 su bardağı su (ıslatmak için)
- Yarım su bardağından bir parmak fazla un
- Tuz
- ( ben bu malzemenin iki katını kullandım
)
Diğer malzemeler
- 2 adet kabak
- 1 adet soğan
- 2 adet biber
- 3 adet orta boy domates
- 1 tatlı kaşığı salça (Seviyorsanız daha fazlada olabilir)
- Yağ, tuz ve reyhan (Bence reyhan olmazsa olmaz)
Nasıl yapılır?
- Bulguru bir bardak soğuk suyla kısır ıslar gibi ıslatın.
- 1 saat kadar ıslanan bulgura unu ve tuzu ekleyip, az su ilavesiyle özleşene kadar yoğurun.
- Bilye büyüklüğünde köfteler hazırlayın.
- Diğer tarafta bir tencereye soğanı ve biberi doğrayıp yeteri kadar yağda pembeleştirin.
- Domatesleri de ekleyip pişirin.
- Küçük doğranmış kabakları da ilave edip 2-3 dakika pişirin.
- Tencerenin üçte birine gelecek kadar su ekleyin, tuzunu atıp kaynamaya bırakın.
- Kaynayan suya köfteleri ilave edin. Suyu az gelirse kaynar su ekleyin.
- Reyhanı da ilave edin. Köfteler havalanınca ( takriben 10 dk. sonra) yemeğin altını kapatın.
- Fazla bekletmeden servis yapın.
Cahide’nin notları:
- Sarı bulgur yerine esmer bulgur kullanacaksanız, ıslattığınız suyu azaltın. Çünkü esmer bulgur çok su çekmiyor. Köfteniz hamur olmasın.
- Bu tarz köfteli yemeklerde, yemeği servisten bir kaç saat önce hazırlarsanız, köfteler şişer ve istediğiniz lezzeti bulamazsınız. Köftesi piştikten hemen sonra ikram etmelisiniz.
- Bulgurlu köftelerle yapılan yemekler, tek başına ana yemektir. Yanına ne pilav ne çorba yakışır. Yanına en çok ayran ve turşu yakışır.