Yoğurt sos marineli tavuk
Yoğurt özellikle Ortadoğu mutfağında etlerin ve tavukların marine edilmesinde sıklıkla kullanılan bir yöntem. Tabii ki yoğurdun yanına daha farklı bileşenler de eklemek mümkün. Yoğurt ile marine edilmiş ve biraz Hint dokunuşu katılmış bir tavuk çok daha çıtır ve çok daha lezzetli olacaktır.
Malzemeler:
- 1/2 bardak yağlı yoğurt
- 1/4 bardak sirke bazlı acı sos
- 4 diş sarımsak (ince ince doğranacak)
- 1 çay kaşığı taze doğranmış kekik
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı garam masala (Karabiber, kimyon, karanfil, kakule gibi baharatlardan oluşan Hint mutfağının aranan baharat karışımı. Garam masala bulamazsanız bu baharatları siz ekleyebilirsiniz.)
- Bir bütün tavuk
Yapılışı:
Yoğurdu, acı sosu, zeytinyağını, sarımsağı, kekiği, karabiberi ve garam masalayı bir kapta birleştirin. Tavuğu da kaba koyun ve sos ile karıştırın. Kabın kapağını kapatıp, 8-24 saat bekletin.
Fırının ızgarasını orta seviyede ayarlayın ve tepsiyi hafifçe ayçiçek yağı ile yağlayın. Tavuğu kaptan alın ve 10-15 dakika derisi hafifçe kızarana kadar ızgaralayın. Ardından tavuğu çevirin ve 15-20 dakika daha ızgaralayın.
Dereceniz varsa tavuğun but kısmına batırın ve termometre 165 dereceye çıkana kadar 10-15 dakika daha pişirin. Tavuğu çıkarın ve bir servis tabağına alın. 10 dakika bekletin. Ardından dilimleyin ya da ikiye bölerek servis edin.
Izgara tavuk salata tarifi için tıklayın