Su Böreği Nasıl Yapılır
SU BÖREĞİNİN MALZEMELERİ
8 yumurta( büyük bir tepsi için)normal büyüklükteki bir tepsi için 6 yumurta yeterlidir.
Aldığı kadar un,tuz
Peynir ve lor karışımı
1 demet maydanoz
Tereyağı
Tepsinin altını yağlamak için zeytinyağı
Yapılışı
*8 yumurta, dolu bir kaşık tuzla çırpılır.
*Un eklenerek kulak memesi yumuşaklığından biraz daha yumuşak bir hamur yoğurulur.
*Karıştırma kabında karıştırılan hamur varsa mermer bir zeminde çevirile cevirile 10-15dk yoğurulur.Bu yoğurma işlemi çok önemli ,iyi yoğurulmuş bir börek hamuru güzel bir böreğin başlangıcıdır.
*Hamur dan 16 beze yapılır. Tabak büyüklüğünde açılır.Açılan her bezenin arasına bolca un serpilir.
*İster mermer zeminde isterseniz tahta üzerinde tabak büyüklüğündeki hamurlar,yufkalar şeklinde açılır .
*Düz bir yere yayılmış bir örtünün üzerine serilir ve yufkaların biraz kendini çekmesi beklenir .
*Bütün yufkalar bittikten sonra haşlama ve serme işlemine geçilir.
*Büyük ve geniş bir tencereye su konur ve kaynatılır.Bir leğene de soğuk su konur.
*Tepsinin dibi bolca eritilmiş tereyağı yada zeytinyağıyla yağlanır ve bir tane haşlanmamış kuru yufka serilir.
*Kaynayan suya bolca tuz atılır .Burda tuz önemli yufkaların sudan yırtılmadan çıkmasını sağlıyor.
*6 yufka tek tek önce dikkatlice kaynayan suya konur.Kevgirle her tarafının ıslanması sağlanır.
*Çok fazla kalmamalı suda her tarafı ıslandıktan sonra 5-6 saniye sonra kevgir yardımıyla kaynar sudan çıkarılıp soğuk suyun içine konur.
*Soğuk suyun içinde iki elle her tarafının soğuk suya temas etmesi sağlanır ve sudan dikkatli bir şekilde süzülerek çıkarılır . Temiz bir bezle çok hafif kurutulabilir.
*Tepsinin üzerindeki kuru yufkanın üzerine serilir.
* 2 yufka serildikten sonra, 2 kaşık eritilmiş tereyağı yufkaların üzerine gezdirilir.
*Altaki kuru yufkayla birlikte 7 yufka olunca bir tane daha kuru yufka serilir. Peynir karışımı ve doğranmış maydanos hertarafa eşit gelecek şekilde üzerine yayılır.
*Yani orta kata gelene kadar 8 yufka sermiş olduk.
*Bir kuru yufkada harcın üzerine serilir. Alt katlara yapılan işlemler tekrarlanır .iki yufkada bir yağlanır .
*En üste haşlanmamış kuru yufka serilir.Yufkanın üzeri her tarafına gelecek şekilde yağlanır.
*Kabarmaması için bir bıçakla bir kaç yerinden delinir .Bu börek davul fırında pişti, fakat 170 derecede ısıtılmış fırında da kızarana kadar pişirilebilir.AFİYET OLSUN