Lahanalı Gül Börek
Lahanayı çok seviyorum. Sarması, salatası, kapuskası, turşusu… Hepsini çok severim. Dolabımda kalan bir parça lahanayla uzun zamandır kafamda tasarladığım böreği yaptım nihayet. Hem görünüşü, hem de lezzeti çok farklı bir börek. Bu böreği sevdiğiniz börek içlerinden kullanarak hazırlayabilirsiniz. Patatesli, peynirli, ıspanaklı veya farklı otlarla da olabilir.
Adı konusunda yine tereddütlerim oldu. Gül börek mi desem, lahanalı rulo börek mi desem bilemedim. Yapımı oldukça basit olduğu için kolay börek demeyi uygun gördüm..:)
Hazır Yufkadan Lahanalı Kolay Börek
Malzemeler
- 4 yufka
- 200 gr. lahana
- 200 gr. kıyma
- 1 küçük havuç
- 2 adet orta boy soğan
- yarım demet maydanoz
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
Sos malzemesi
- 2 adet yumurta
- 1.5 su bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 1 paket kabartma tozu
Nasıl yapılır?
- Soğanı bir tencereye doğrayıp, zeytinyağıyla soteleyin.
- Kıymayı ekleyip rengi dönene kadar kavurun.
- Lahanayı ince ince doğrayıp ilave edin. Tuzunu atıp 10 dakika kadar pişirin.
- Maydanozu ve baharatları ekleyip altını kapatın.
- Yufkanın birini tepsinin dibine kenarlarını yükselterek döşeyin.
- ikinci yufkayı serip üzerine iç malzemesinden serpiştirin.
- Kenarlarını hafifçe içe katlayarak rulo şeklinde sarın.
- 2 parmak genişliğinde kesip, dilimleri tepsinin içine yerleştirin.
- Diğer 2 yufkaya da aynı işlemi uygulayın.
- Sos malzemelerini karıştırıp böreklerin üzerine gezdirin.
- 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
- Böreği hızlı pişirmeyin ki; içi hamur kalmasın.
Börek kesinlikle soğuyunca daha güzel oluyor. Bunu kalan bir dilimin tadına baktığımda farkettim