Pratik su böreği tarifi
Pratik su böreği tarifi, çay saatiniz için harika bir öneri olacak. Üstelik hem lezzetli hem pratik...
Malzemeler:
- 6 adet yufka
- 4 yumurta
- 2 bardak süt
- 2 bardak su
- 1 bardak ayçiçek yağı
Böreğin içi için malzemeler:
- 1 avuç pırasa
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- Damak tadınıza göre tuz
Yapılışı:
Böreğin içini hazırlamak için pırasaların baş kısımlarını kesin, yıkayın ve süzün.
Pırasaları uzunlamasına ortalarından kesin ve ardından ince ince doğrayın. Kestikten sonra pırasaları bir kez daha yıkayın.
Pırasayı ve ayçiçek yağını büyük bir tavaya alın ve ocağı orta sıcaklıkta açın. Pırasaları soteleyin ve ardından domates salçasını ekledikten sonra 5 dakika daha pişirin. Ocağı kapatın ve 20 dakika soğumaya alın.
Pratik su böreğinin sosunu hazırlamak için ise yumurtaları, sütü, suyu ve ayçiçek yağını büyük bir karıştırma kabına alarak çırpın.
35x45 santimetrelik bir fırın tepsisinin altını ve yanlarını ayçiçek yağı ile yağlayın. Ardından yufkanın ilk katmanını tepsiye döşeyin. Yufkanın tepsiden taşan kısımlarını keserek, ikinci kat için kullanın.
İkinci ve üçüncü yufkaları rulo haline getirip üç parçaya bölün ve her bir parçayı, hazırladığını sütlü karışıma batırın.
Ardında parçaları tepsiye yan yana dizin. Hazırlanan sütlü sosun yarısını tepsideki yufkaların üzerine döktükten sonra, pırasalı içi de tepsiye yayın.
Pırasalı için tepsinin her bölümüne eşit dağıldığından emin olun. Ardından dördüncü ve beşinci yaprak yufkaları da iki ve üçüncü yufka yapraklarına yaptığınız gibi rulo yapın, sosa batırın ve pırasalı karışımın üzerine döşeyin.
Son yufkayı da tepsinin üzerine kaplayın. Bu son yufka yaprağının üzerine birkaç delik delin ve kalan sütlü sosu üzerine dökün. Fırını 180 dereceye ısıtın ve üzeri altın rengi kıvamında kızarana kadar böreği pişirin. Pratik su böreğiniz hazır...