Pırasalı Turta Tarifi

1596895_10151908499370773_35500457_o

Pırasanın en bol olduğu zamanlardayız. Farklı tariflerle pırasadan faydalanmak gerek diye düşünüyorum. Pırasa yemeğinden hoşlanmayanlar bu tarifi çok sevecekler diye düşünüyorum. Hemen yapımına geçelim:

Pırasalı Tart Tarifi

Malzemeler

  • 125 gr. tereyağı
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 2 yumurta (birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım paketten biraz fazla kabartma tozu
  • 4 su bardağı un

Pırasalı harç için:

  • Yarım kg. Pırasa
  • Yarım demet dereotu
  • 2 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber

Hazırlanışı

  • Öncelikle pırasayı küçük doğrayıp, 3 yemek kaşığı yağla beraber yumuşayana kadar pişirin. Karabiber, pulbiber, tuz ve ince doğranmış dereotunu ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın.
  • Oda ısısında yumuşamış tereyağı, zeytinyağı, yumurta(birinin sarısını ayırın) ve yoğurdu karıştırın. Kalan malzemeleri de ekleyip yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamuru ikiye bölün. Önce birini merdaneyle 6-7 mm. kalınlığında açın. Orta boy bir tencere kapağıyla hamuru kesin. Kestiğiniz yuvarlağı tepsiye yerleştirin.
  • Kenardan çıkan parçaları birleştirip ikiye bölün. Her iki parçayı da elinizle yuvarlayarak kalem kalınlığında uzatın.
  • Parçaları birbiri etrafında dolayarak halat şekli verin. Kopmalar olursa birleştirin.
  • Halat şekli verdiğiniz hamuru tepsideki yuvarlağın kenarlarına yerleştirin.
  • Diğer hamura da aynı işlemi uygulayın. Tartların orta kısmına çatalla delikler yapın ki çok kabarma olmasın.
  • Soğumaya bıraktığınız içe 2 yemek kaşığı unu ekleyip harmanlayın. Yumurtayı kırıp karıştırın.
  • Hazırladığınız içi tart hamurlarının ortasına döküp yayın.
  • Ayırdığınız yumurta sarısından tartların kenar kısımlarına sürün.
  • 180 derecelik önceden ısıtılmış fırına sürüp, kenarları kızarana kadar pişirin.
  • Afiyet şifa olsun

NOT: İki tart yaptıktan sonra hamur artarsa, onu da kurabiye olarak değerlendirebilirsiniz.