Pırasalı Turta Tarifi
Pırasanın en bol olduğu zamanlardayız. Farklı tariflerle pırasadan faydalanmak gerek diye düşünüyorum. Pırasa yemeğinden hoşlanmayanlar bu tarifi çok sevecekler diye düşünüyorum. Hemen yapımına geçelim:
Pırasalı Tart Tarifi
Malzemeler
- 125 gr. tereyağı
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı yoğurt
- 2 yumurta (birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım paketten biraz fazla kabartma tozu
- 4 su bardağı un
Pırasalı harç için:
- Yarım kg. Pırasa
- Yarım demet dereotu
- 2 adet yumurta
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
Hazırlanışı
- Öncelikle pırasayı küçük doğrayıp, 3 yemek kaşığı yağla beraber yumuşayana kadar pişirin. Karabiber, pulbiber, tuz ve ince doğranmış dereotunu ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın.
- Oda ısısında yumuşamış tereyağı, zeytinyağı, yumurta(birinin sarısını ayırın) ve yoğurdu karıştırın. Kalan malzemeleri de ekleyip yumuşak bir hamur elde edin.
- Hamuru ikiye bölün. Önce birini merdaneyle 6-7 mm. kalınlığında açın. Orta boy bir tencere kapağıyla hamuru kesin. Kestiğiniz yuvarlağı tepsiye yerleştirin.
- Kenardan çıkan parçaları birleştirip ikiye bölün. Her iki parçayı da elinizle yuvarlayarak kalem kalınlığında uzatın.
- Parçaları birbiri etrafında dolayarak halat şekli verin. Kopmalar olursa birleştirin.
- Halat şekli verdiğiniz hamuru tepsideki yuvarlağın kenarlarına yerleştirin.
- Diğer hamura da aynı işlemi uygulayın. Tartların orta kısmına çatalla delikler yapın ki çok kabarma olmasın.
- Soğumaya bıraktığınız içe 2 yemek kaşığı unu ekleyip harmanlayın. Yumurtayı kırıp karıştırın.
- Hazırladığınız içi tart hamurlarının ortasına döküp yayın.
- Ayırdığınız yumurta sarısından tartların kenar kısımlarına sürün.
- 180 derecelik önceden ısıtılmış fırına sürüp, kenarları kızarana kadar pişirin.
- Afiyet şifa olsun
NOT: İki tart yaptıktan sonra hamur artarsa, onu da kurabiye olarak değerlendirebilirsiniz.