Evde Yumuşacık Lahmacun Yapımı
MALZEMELER
Bu malzemelerden 20cm. çapında 10 tane lahmacun elde ediliyor.
Hamur Malzemesi:
- *1 su bardağı kepek unu
- *1 su bardağı beyaz un
- *1 tatlı kaşığı tepeleme instant kuru maya
- *4 yemek kaşığı yoğurt
- *3/4 su bardağı su
- *1 çaykaşığı dolusu tuz.
- *1 yemek kaşığı zeytinyağı.
İç Malzemesi:
- *200 gr. yağsız kıyma (büyük greyfurt kadar)
- *1 orta boy kurusoğan
- *4 sap taze soğan
- *2 diş sarımsak
- *1 orta boy domates
- *1 yemek kaşığı tereyağı
- *1/2 çaybardağı sıvıyağ
- *1 yemekkaşığı biber salçası
- *1 yemek kaşığı domates salçası
- *1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- *1/2 demet maydonoz
- *1 sivri biber
- * karabiber, tuz.
YAPILIŞI:
- * İki farklı unu, mayayı ve tuzu ilave edip karıştırın.
- *Ortasını açıp yoğurdu koyun, ılık suyu yavaş yavaş ilave ederek yumşak bir hamur yoğurun (en az 10 dk. yoğurun)
- *Fırını en düşük ayarında 5 dk. ılıtıp kapatın.
- *Pürüzsüz halde yoğurduğunuz hamurun heryerini 1 kaşık zeytin yağı ile yağlayıp yoğurma kabınıza geri koyun, üzerine streç filmi sıkıştırmadan kapatın. Mutfak havlusu örtüp ılık fırında 40 dk. mayalanmaya bırakın.
- *Soğanları, maydonozu, domatesi, sivri biberi küçük küçük doğrayın, sarımsağı ince olarak rendeleyin.
- *Kalan malzemeleride ilave ederek özleşene kadar yoğurun ve buzdolabında 15 dk. dinlendirin.
- *Mayalanan hamurdan, yumurta büyüklüğünde 10 tane beze yapın ve kurumamaları için, üzerini mutfak havlusu ile örtün 10dk. dinlendirin.
- *Bezeleri çok hafif unlayarak 20 cm. çapında açın, iç harcından 1 yemek kaşığı dolusu alıp açtığınız hamurun kenarına gelmeyecek şekilde elinizle yayın.
- *Fırın kağıdı serilmiş tepsiye hafifçe un serpin, tepsinize sığacak şekilde lahmacunları dizin. (ben taş fırında pişmiş gibi olsun diye, seramik fırın kabımda un serpmeden teker teker pişirdim)
- *Önceden ısıtılmış 450F-230 derece fırında 7-8 dk. pişirin (hamurların kenarları kızarmaya başlayınca hemen alın ki, kıymalar kurumasın).