Mayalı hamur nasıl yapılır?
Bütün tariflerde olduğu gibi, mayalı hamurunda malzemelerinin kaliteli olması gerekir. Kullanacağız malzemelerden birisi bile bayat olsa istediğiniz sonucu almanız zorlaşabilir.
Maya: İnstant maya kullanım ve saklama açısından yaş mayaya göre daha avantajlı. Eğer yaş maya kullanacaksanız mayanın son kullanma tarihine dikkat etmelisiniz. Yaz aylarında 1 tatlı kaşığı maya, hamurun mayalanması için yeterliyken kışın bu miktar 2 tatlı kaşığına çıkabilir. Soğuk havalarda hamurun mayalanması daha fazla zaman alır.
Püf noktası: Yaş maya, elinizle parçaladığınızda kolayca dağılıyorsa tazedir. Eğer ele bulaşan ve parçalanmayan bir haldeyse büyük ihtimalle mayanın özelliği kaybolmuştur ve iyi sonuç alamazsınız.
Un: Özellikle mayalı poğaça tarzı çöreklerin iyi kabarması için yüksek glutenli un kullanmalısınız. Glutensiz veya düşük glutenli unlarla yapılan hamurlar istenilen ölçüde kabarmayabilir. Kepekli tam buğday unu, çavdar unu, yulaf unu ile yapılan ekmekler de fazla kabarmaz.
Şeker: Mayalı hamurlarda zorunlu olmasa da şeker, mayalanma açısından önemli bir faktör. Şeker mayalanmayı hızlandırır, hamur işlerine lezzet verir.
Süt: Mayalı hamur işlerinde süt kullanılırsa hamura daha çok elastikiyet ve yumuşaklık verir, aynı zamanda lezzetini de artırır. Hamura mutlaka ılık olarak eklenmeli. Ilık süt veya su hamurun mayalanmasını hızlandırır.
Yumurta: Kesinlikle taze ve oda sıcaklığında olmalı.
Mayalı hamur malzemeleri:
Malzeme farklılıklarına göre tarifte değişiklikler olabilir. Unutmayın, mayalı hamur; sabırla yoğrulmak ve beklemek ister. Acele ederseniz istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz.
Malzemeler:
- 2 su bardağı süt (ılık olacak)
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 yumurta (birinin sarısı ayrılacak)
- 1.5 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 5.5 su bardağı un (silme olacak)
- 1 yemek kaşığı instant kuru maya veya 1/3 paket yaş maya
Mayalı hamuru hazırlama aşamaları:
Öncelikle ılık süt, zeytinyağı, yumurta (birinin sarısını ayırın), şeker ve tuzu karıştırma kabına alıp elinizle karıştırın.
Üşenmezseniz unu eleyin ki havalansın. Elenmiş unu ve mayayı karışıma bardak bardak ekleyip yoğurmaya başlayın.
Hamur hafif ele yapışır durumdayken un eklemeyi bırakın ve bu aşamadan sonra en az 10 dakika yoğurmaya devam edin.
Hamur yoğurma makinesi veya ekmek makinesinin hamur yoğurma özelliğini de kullanabilirsiniz.
Başta ele yapışan hamur, yoğurmanın sonlarına doğru ele yapışmaz, pürüzsüz ve elastik bir görüntü kazanır.
Yoğurma işlemi bitince hamuru düzgün bir hale getirip kaba yerleştirin. Kabın üzerine tam oturan bir kapak yada temiz büyük bir poşeti hava almayacak şekilde kapatın.
Tıpkı yoğurt mayaladığınız zaman yaptığınız gibi, hamurun üzerini ve kenarlarını sıkıca sarın. Ilık bir yerde bekletin. Eğer işiniz acele ise fırını 40 derecede 10 dakika ısıtın ve hamuru, yine üzeri kapalı olarak fırında bekletin.
Hamurunuzun en az 2-3 kat kabarması gerekir.
1- Eğer şeffaf bir yoğurma kabı kullandıysanız, dışarıdan bakınca mayalanan hamurun delik delik olduğunu görürsünüz.
2- Mayalanmış bir hamur içinde fazla miktarda gaz barındırır. Bu yüzden elinizi hamura batırdığınızda hamurda geri toparlanma olmaz, bastırılan yerler olduğu gibi bozulmadan kalır.
3- Hamuru dipten alıp yukarı doğru çektiğinizde lif lif bir görüntüsü vardır. Kolayca kaba yapışmaz, yapışan kısımlar çok kolay toparlanır.
Artık sıra şekil verme işleminde. Ekmek, poğaça veya çörek için hamura şekil verdikten sonra mutlaka tepsi mayasının gelmesini beklemelisiniz. Şekil verme aşamasında hamurun içinde biriken gaz kaybolur. Hamur hafifçe sertleşir. Bu yüzden yarım saat ila bir saat arası yeniden mayalanması için bekletin. Tepside mayalanan hamur da yine ilk hali gibi kabarır ve puf puf bir görüntü oluşturur. Tepside mayalandırma işini fazla abartmayın. Yeterli miktarda kabardığı zaman pişirmeye başlayın. Aksi halde kabaran hamur söner ve çok ekşi kokar.
Dilerseniz, hamuru yoğurur yoğurmaz şekil verip sonra da mayalandırabilirsiniz. Fakat yeni yoğrulmuş bir hamura şekil vermek biraz zaman alır.
Üzerine yumurta sürecekseniz, şekil verdikten hemen sonra sürün ki sürme esnasında hamur yeniden sönmesin. Kalın şekilli hamur işlerini mümkün olduğunca yavaş pişirmeniz lazım. Yoksa içi hamur kalabilir. Normal bir poğaça ise çok fazla fırında bekletmeniz, sertleşmesine sebep olur.
Mayalı puf poğaça tarifi için tıklayın