Biberli Ekmek Nasıl Yapılır?
Antakya mutfağına ait, nefis bir yöresel ekmek. Biberli ekmek tarifimiz için buyrun:
BİBERLİ EKMEK
Hamur Malzemeleri
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- Yarım su bardağından biraz fazla zeytin yağı
- 4,5 su bardağı un
- 20 gr. yaş maya (bir paketin yarısı) Kuru maya kullanacaksanız 1 yemek kaşığı yeterli olur.
- 1.5 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı şeker
Üst Malzemesi
- 1 büyük soğan
- 1 adet kırmızı biber
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı kuru nane veya 1 tatlı kaşığı kekik
- 2 yemek kaşığı susam
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 yemek kaşığı acı pulbiber (İsteğe bağlı)
- 1 çay bardağına yakın zeytinyağı
Hazırlanışı
- Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini örtüp mayalanmaya bırakın.
- Hamur mayalanırken biberli sosu hazırlayın. Bunun için, soğanı ve biberi rondodan geçirin. Veya küçük küçük doğrayıp zeytinyağıyla biraz soteleyin. (Soğan ve biber kızarmayacak sadece yumuşayacak)
- (Ben rondom bozulduğu için tavanın içinde blendırla püre haline getirdim.)
- Salça, nane, kimyon, susam, acı pulbiberi de ekleyip biraz daha kavurun.
- Mayalanan hamurdan orta boy bir mandalina büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. Elinizde yassıltın.
- Tepsiye dizip, üzerine harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyup yayın. Yine elinizle hafifçe bastırın.
- 180 dereceye ayarladığınız fırına biberli ekmekleri sürün.
- Ekmeklerin yan tarafları hafif kızarınca fırından alın.