Biberli Ekmek Nasıl Yapılır?

_DSC0123

Antakya mutfağına ait, nefis bir yöresel ekmek. Biberli ekmek tarifimiz için buyrun:

BİBERLİ EKMEK

Hamur Malzemeleri

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • Yarım su bardağından biraz fazla zeytin yağı
  • 4,5 su bardağı un
  • 20 gr. yaş maya (bir paketin yarısı) Kuru maya kullanacaksanız 1 yemek kaşığı yeterli olur.
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker

Üst Malzemesi

  • 1 büyük soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı kuru nane veya 1 tatlı kaşığı kekik
  • 2 yemek kaşığı susam
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı acı pulbiber (İsteğe bağlı)
  • 1 çay bardağına yakın zeytinyağı

Hazırlanışı

  • Hamur malzemeleriyle yumuşak  bir hamur yoğurun. Üzerini örtüp mayalanmaya bırakın.
  • Hamur mayalanırken biberli sosu hazırlayın. Bunun için, soğanı ve biberi rondodan geçirin. Veya küçük küçük doğrayıp zeytinyağıyla biraz soteleyin. (Soğan ve biber kızarmayacak sadece yumuşayacak)
  • (Ben rondom bozulduğu için tavanın içinde blendırla püre haline getirdim.)
  • Salça, nane, kimyon, susam, acı pulbiberi de ekleyip biraz daha kavurun.
  • Mayalanan hamurdan orta boy bir mandalina büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. Elinizde yassıltın.
  • Tepsiye dizip, üzerine harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyup yayın. Yine elinizle hafifçe bastırın.
  • 180 dereceye ayarladığınız fırına biberli ekmekleri sürün.
  • Ekmeklerin yan tarafları hafif kızarınca fırından alın.