Ekmek tabağında bezelye çorbası
Farklı tat ve lezzetleri seviyorsanız, ekmek tabağında bezelye çorbası tarifi tam size göre. Hem lezzeti, hem görüntüsü hem de bol vitaminiyle sofranıza renk katacak mükemmel bir lezzet.
Malzemeler:
Ekmek için:
- 5 gr. kurutulmuş maya (yaş maya varsa 10 gr.)
- 300 ml. ılık su
- 560 gr. beyaz un
- 10 gr. deniz tuzu
- 20 ml. zeytinyağı
Çorba için:
- 1 yumruk büyüklüğünde tereyağı
- 3 çay kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 kuru soğan (küp şeklinde kesilecek)
- 1 diş sarımsak (ince ince kesilecek)
- Bir tutam kırmızı biber
- Bir tutam Arnavut biberi
- Bir tutam deniz tuzu
- 500 gr. bezelye
- 400 ml. tavuk suyu
- 4 çorba kaşığı ekşi krema
- İnce doğranmış bir avuç taze nane
- 1 limonun suyu ve yarım limon kabuğu
Yapılışı:
1- Mayayı çatal yardımıyla su ile karıştırın. Un ve tuzu bir kaba koyun ve zeytinyağı ekleyin. Çözülmüş mayayı ekleyin ve karıştırın. Hamur kıvamı aldığında kaptan çıkarın ve pürüzsüz ve esnek hale gelene kadar 15 dakika yoğurun. Yeniden kaba koyun ve üzerine streç film ile kapatın. Ilık bir yerde kabarana kadar bekleyin. (Bu yaklaşık 1 saat sürecektir)
2- Fırını 240 dereceye ayarlayın ve içine bir pişirme kağıdı koyun. Hamuru 6 parçaya ayırın ve avucunuzun içinde yuvarlak hale gelene kadar şekil verin ve ardından kolza yağı ile kaplayarak pişirme tepsisine yerleştirin. Üzerine kaplayıp şişmesi için 30 dakika bekleyin.
3- Ekmeklerin çıtır olması için fırının içine yanmayacak bir kapta su koyun. Ekmekleri 10 dakika pişirin, ısıyı 230 dereceye düşürün ve altın rengi alana kadar 10 dakika daha pişirin.
4- Çorba için tereyağı ve zeytinyağını bir kabın içinde orta sıcaklıkta ısıtın. Soğan ve sarımsağı ekleyerek 3 dakika kavurun. Kırmızı biber, Arnavut biberi ve deniz tuzunu, sonrasında ise donmuş bezelyeleri ekleyin. Son olarak tavuk suyunu karışıma ekleyin ve kaynamaya bırakın. Üzerini kapatın ve bezelyeler pişene kadar yaklaşık 6 dakika daha kaynatın. Kabı ocaktan alın.
5- Ekmeklerin tepelerini kesin içini çıkarın. Ekmek içini, ekşi krema, limon suyu, limon kabuğu ve naneyi karıştırarak çorbaya ekleyin. Ardından çorbayı blender ile karıştırın.
6- Ekmek kaplarının içine biraz zeytinyağı ekleyin ve iç kısmı hafif ıslatın. Ekmek kaplarını hafif çıtır olmaları için 5 dakika fırında bekletin. Ekmek kaplarını çıkardıktan sonra bezelye çorbasını içine koyabilirsiniz. Üzerine az kırmızı biber ve nane yaprakları ekleyerek servis yapabilirsiniz.