Sebzeli kırmızı biber dolması
Dolmanın tarihi Orta Asya Türklerine kadar uzanır. Türk mutfağının geleneksel lezzeti olan dolma, hemen hemen her yörede sofralarda yer alır. Sebzenin her çeşidi ile yapılan dolma tariflerinden bir tanesi de sebzeli kırmızı biber dolması.
Sebzeli kırmızı biber dolması dilerseniz yemeklerinizin yanında eşlik edecek garnitür, dilerseniz ana yemek olarak sofranızı şenlendirebilir.
Sebzeli kırmızı biber dolması tarifi:
- 6 adet orta boy kırmızı biber
- 1 adet kabak
- 1 adet patates
- 1 adet patlıcan
- 1 adet havuç
- 1 adet soğan
- 6 adet mantar
- 3 çorba kaşığı kavrulmuş çam fıstığı
- 3 adet domates
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
Sosu için:
- 2 su bardağı süzme yoğurt
- 2 diş sarımsak
- Tuz
Hazırlanışı:
Kırmızı biberleri yıkayıp kuruttuktan sonra yağda kızartın.
Domatesin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın.
Zeytinyağında yemeklik doğradığınız soğanı ve ardından biber salçasını biraz kavurun.
Daha sonra doğranmış mantarları ekleyin ve biraz daha kavurun.
Mantar kavrulunca domatesi ekleyin, pişmesine yakın tuz ve karabiber ile çeşnilendirin. Piştikten sonra ocaktan alın.
Kalan patlıcan, patates, kabak, havuçu yıkayıp küp küp doğrayın ve sırasıyla kızartın.
Havlu kağıt ile yağını aldırdıktan sonra domates sosunun bulunduğu tencereye kızarttığınız sebzeleri ve çam fıstığını ekleyerek karıştırın.
Kızarttığınız kırmızı biberleri orta kısmından uzunlamasına bir yarık açın. Bu yarığı çok açmamaya özen gösterin ve çekirdek kısmını çıkarıp sebzeli karışımı içine doldurun.
Maydanoz ve yanında sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edebilirsiniz