Peynirli patlıcan oturtma
Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan patlıcan oturtmaya biraz İtalyan dokunuşunu eklemeye ne dersiniz? Kremalı ricotta peyniri eklemek patlıcan oturtmayı, daha az yağlı ve daha az kalorili hale getirecek. Yani tam da diyet için uygun bir lezzet.
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 750 gr. patlıcan (1,5 santimetre kalınlığında uzunlamasına ya da yuvarlak doğranacak)
- 1 küçük kuru soğan (ince ince doğranacak)
- 3 diş sarımsak (ince ince doğranacak)
- 500 gr. kiraz domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı taze kekik (doğranacak)
- 100 gr. ricotta peyniri
- 50 gr. mozzarella peyniri
- Bir avuç fesleğen (iri iri doğranacak)
- 2 adet orta boy domates
- 25 gr. Parmesan peyniri (rendelenecek)
Yapılışı:
Peynirli patlıcan oturtmayı hazırlamaya başlamadan önce fırınınızı 180 dereceye ısıtın. Küçük bir kaba 2 çay kaşığı yağı dökün ve 2 adet yanmayan pişirme kağıdı üzerine fırça yardımıyla sürün. Ölçtüğünüz yağa limon suyunu karıştırın. Patlıcan dilimlerini pişirme kağıdı üzerine dizin ve üstüne fırça ile limon suyu ve yağ karışımını sürün. Karabiber ile çeşnilendirin ve 20 dakika fırınlayın. Ardından patlıcanları çevirin ve kalan yağ ve limon suyu karışımını sürün. Karabiber ile çeşnilendirdikten sonra 10-15 dakika daha fırınlayın.
Bu arada kalan yağı küçük bir sos kabında ısıtın. Soğanı ve sarımsağı ekleyerek 3-4 dakika soteleyin. Domatesleri ekleyin ve karıştırın, ardından domates püresini ekleyin. Karabiber ve bir tutam tuz ile çeşnilendirdikten sonra karıştırın. Üzerine kapatmadan 10-12 dakika karışım koyulaşana kadar pişirin. Son bölümde kekiği ekleyin.
Hazırladığınız domates sosunun bir kısmını, ısıya dayanıklı bir kabın tabanına yayın. Tabağa patlıcanların üçte birini enlemesine döşeyin. Kalan sosun üçte birini, patlıcanların üzerine yayın ve ricotta peynirinin yarısını kaşık yardımıyla ekleyin. Üzerine iri iri doğranmış fesleğenin yarısını serpin ve karabiber ile çeşnilendirin.
Patlıcan dilimleri, domates sosu, ricotta ve mozarelle peyniri ve fesleğini sırasıyla yerleştirin. Kalan patlıcan dilimlerini ve dilimlediğiniz domatesleri ve kalan sosu da ekleyerek noktayı koyun. Artık peynirli patlıcan oturtma fırınlanmaya hazır. Üzerini karabiber ve Parmesan peyniri rendesi ile çeşnilendirin. Fırına verin ve 20 dakika fırınlayın. İtalyan dokunuşuyla patlıcan oturtma hazır...
İtalyan usulü patlıcan güveç tarifi için tıklayın