Saray helvası tarifi
Saray helvası Osmanlı mutfağından bu yana Türk mutfağında her şekilde ve her fırsatta sofralara getirilen bir lezzet. Bu benzersiz lezzeti bir de bizim tarifimizle deneyin.
Saray helvasının temel malzemeleri tereyağı, un ve pudra şekeridir. Bu lezzeti çeşnilendirmek için badem, ceviz ya da fındık kullanılabilir. Aşağıdaki tarifle 25-30 adet saray helvası elde etmek mümkün.
Malzemeler:
- 500 gr. beyaz un
- 250 gr. tereyağı (oda sıcaklığında saklanmış olmalı)
- 200 gr. pudra şekeri
- 200 gr. dövülmüş badem (dövülmeden önce kabukları soyulmalı)
Yapılışı:
Öncelikle yapışmaz bir tencere kullanarak unu, düşük ısıda kavurun. Tahta bir spatula kullanarak unu sürekli olarak karıştırın. Un hafifçe sarı hale döndüğünde tencereyi ateşten alın. Unu yakmamaya ya da kahverengi rengi olmamasına dikkat edin. Ancak un kokusunun da kalmamış olması gerekiyor. Tencereyi ateşten aldıktan sonra bile 5-6 dakika boyunca unu karıştırmalısınız. Aksi taktirde tencerenin sıcaklığı unun kararmasına neden olabilir.
Un hafifçe soğuduktan sonra şeker, tereyağı ve dövülmüş bademleri una ekleyin. Yapışkan hal alana kadar 4-5 dakika boyunca karıştırın. Helvayı 30-35 santimetre genişliğinde 2-3 santimetre derinliğinde yapışmaz bir tepsiye alın. Helvayı tepsiye eşit şekilde yayın ve parmaklarınızla güçlü şekilde bastırın. Bu aşama oldukça kritik. Helva ne kadar yoğun durursa o kadar iyi olacaktır. Sonrasında 3-4 santimetrelik dilimler halinde kesin. İster kare, ister diyagonal şekilde kesim işlemini yapabilirsiniz.
Kestikten sonra tezgahta 10 dakika bekletin, ardından üzerine kapatıp buzdolabına koyun. Saray helvasını servis etmeden önce en az 5-6 saat buzdolabında bekletin. Servis ederken üzerini tek bir badem ile süslemeyi unutmayın.
Fotoğraf kaynak: ottomancuisine.com