Ahududulu profiterol tarifi
Annelerinize kendi ellerinizle yapacağınız bu lezzet, birlikteliğinizi daha da keyifli hale getirecek. Bu tarifi yaparken biraz uğraşabilirsiniz ancak sizi bugünlere getiren anneleriniz için kesinlikle bu yorgunluğa değecek.
Ahududulu profiterol tarifi aslında karamel ve pudra şekeri ağırlıklı bir lezzet. Ancak bunu mevsim meyveleriyle zenginleştirmek keyfinizi biraz daha artıracak. Bu tarifte profiteroller gerçek krema ile doldurulacak. İçinde eser miktarda vanilya lezzetini de hissedeceksiniz. Kremayı bol sütlü ve yumuşak yapmaya da özen gösterin.
Kremalı bezeyi zenginleştirmek için yabanmersini sosuna, ahududu taneleri ekleyerek hafif bir komposto oluşturacaksınız. Profiterol tanelerinin üzerinde koyacağınız kırmızı ahududular ise tarife renk katacak.
Malzemeler:
Profiterol için:
- 8 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
- 1 bardak su ve 1/2 çay kaşığı tuz
- 1 bardak un
- 4 ya da 5 büyük yumurta
Yapılışı:
Fırını önceden 200 dereceye ısıtın ve fırın tepsilerinin içine pişirme kağıdı ile kaplayın. Orta boy bir sos kabını tereyağı, su ve tuzu koyun.
Orta ısıda tereyağını ısıtın ve kaynatın. Ardından ocaktan alın ve karışımın içine tüm unu ekleyin ve ahşap bir spatula ile iyice karıştırın.
Karışım bu noktada patates püresini andıracaktır. Sos kabını yine ocağa koyun ve un ile birlikte pişirin. Hamur kenarlarda kalmayacak şekilde bir top haline gelene kadar 3-5 dakika karıştırmayı sürdürün.
Hamuru mikser kabına alın ve dokunabileceğiniz kadar soğuması için yavaş hızda karıştırın. Bu aşamada hamura yumurtaları tek tek eklemeye başlayın. Bir sonraki yumurtayı eklemeden diğerinin hamura tamamen karıştığından emin olun.
Hamur ahşap spatula ile çekildiğinde "V" şekli alana kadar karıştırmayı ve yumurtaları eklemeyi sürdürün. Hamur yumuşaklığını korumalı ancak kabı eğdiğinizde kendiliğinden akmamalı.
Ardından hamuru büyük bir hamur şırıngasına yerleştirin ve 15 dakika buzdolabında bekletin. Hamur kendini topladıktan sonra yaklaşık 6 santimetre çapında olacak şekilde hamurları sıkın.
Hamurun üzerinde sivrilikler kalmaması için pasta fırçası ile hafifçe bastırın. Profiterol hamurlarını 15 dakika fırında pişirin.
Hamurun dış kısmı olmaya başladığında fırının ısınını 180 dereceye düşürün ve hamurlar altın rengi alana kadar pişirmeyi sürdürün. Fırını kapatın, kapağı açın ve hamurların içini çekmesi için tepsiyi 15 dakika daha içeride bekletin.
Vanilyalı krema için malzemeler:
- 1 vanilya çubuğu (tohumları çıkarılacak)
- 1 3/4 bardak süt
- 2/3 bardak toz şeker
- 4 yumurta sarısı
- 6 yemek kaşığı mısır nişastası
- 2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
Yapılışı:
Öncelikle tereyağını ısıya dayanıklı bir kaba koyarak beklemeye alın.
Ardından vanilya tohumları, kabuğu ve sütü orta boy bir sos kabına koyun ve kaynamaya başlayana kadar orta ısıda ısıtın.
Bu arada şeker, yumurta sarıları ve mısır nişastasını karıştırın. Ardından sıcak sütü yumurtalı karışıma karıştırarak yavaş yavaş ekleyin.
Bu yumurtaların ısısının yavaş yavaş artmasını sağlayacaktır. Bu arada vanilya çubuğunun kabuğunu karışımdan çıkarın.
Karışımı yine sos kabına koyun ve orta sıcaklıkta ısıtın. Sürekli olarak karıştırırken karışımın kaynamasını bekleyin ve karışım yoğun bir kremaya dönüşecek ve yavaş yavaş baloncuklar çıkarmaya başlayacaktır.
Karışımı tel süzgeçten süzün ve ardından tereyağının bulunduğu ısıya dayanıklı kaba koyun ve karıştırın. Kremanın hemen üzerini streç film ile kapatın ve yoğunlaşana kadar buzdolabında bekletin.
Yabanmersini ve ahududu sosu için malzemeler:
- 1 bardak taze yabanmersini
- 1/4 bardak şeker
- 1/4 bardak su
- 1/2 bardak ahududu
- 1/2 limonun kabuğu rendesi
Yapılışı:
Yabanmersini, şeker ve suyu küçük bir sos kabına koyun ve kaynamaya başlayana kadar orta derecede ısıtın.
Kaynadıktan sonra ısıyı azaltın ve yabanmersinleri patlayana kadar pişirmeyi sürdürün. 5-10 dakika içinde sos yoğunlaşmaya başlayacaktır.
Sosu ocaktan alın, içerisine ahududuları ekleyin ve ahududuları hafifçe ezin. Ardından limon kabuğu rendesini de ekleyin. Sosu ısıya dayanıklı bir kaba alın ve soğumaya bırakın. Sos soğudukça daha da koyulaşacaktır.
Profiterolün yapılışı:
Profiterol hamurlarının üst kısmını dikkatlice kesin ve parçaları kenara alın.
Her hamurun içine birkaç çay kaşığı yabanmersini sosunu koyun. Ardından sosun üzerini ucuna yıldız yüzük takılmış krema sıkacağı ile krema ile kaplayın.
Kremanın hamurdan hafifçe taşmasını sağlayın. Hamurların kestiğiniz parçalarını kremaların üzerine kapatın. Eğer isterseniz üzerine pudra şekeri serpin.
Her hamurun üzerine küçük bir parça krema daha sıkarak üzerine tek bir ahududu yerleştirin.
Anneler Günü için ellerinizle yaptığınız bu lezzet servise hazır...
Fotoğraf kaynak: stylesweetca