Kerebiç Nasıl Yapılır?
Malzemeler;
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
2/3 bardak pudra şekeri
1 vanilya
1 kabartma tozu
1 su bardağı Ayçiçek yağı
1 ılınmış margarin (bence tuzsuz tereyağıyla çok daha güzel olur, bir dahaki denememe inşallah! )
1 su bardağı irmik (çoğu kişi isteğe bağlı demiş, ama benim yediğim ve bildiğim tüm Kerebiç tatlılarında irmik olur)- Olmazsa olmazım diyelim
5 buçuk bardağa yakın da un (yalnız kulak memesi kıvamında oluncaya dek konabilir, belki un markasına göre sizler 4 bardak bile yetirebilirsiniz)
İç malzemesi;
1 bardak çekilmiş şamfıstığı
1,5 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı Hindistan cevizi
2 yemek kaşığı pudra şekeri
Tarifi;
Bütün malzemeleri yoğurarak yumuşacık bir hamur elde ediyoruz. İç malzemelerimizi de karıştırıyoruz. Ben de kalıplar olduğu için şekilli kalıplarıma hamuru koyup ortasını iç malzemeyle doldurup hamurumu kapatıp fırın tepsime dizdim, sizlerde kalıp yoksa, avuç içinizde yuvarlak açacağınız hamurun ortasına yaklaşık 1 tatlı kaşığı karışımdan koyup, ağzını kapatıp, yağladığınız tepsiye ya da yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye kurabiyeleri dizeceksiniz. Benimkilerden 24 adet kurabiye çıktı. Oldukça da bereketli, sizler kalıpsız yaparsanız daha da fazla çıkartabilirsiniz. Sonra 150 derecede ( benimki mini fırın olduğundan) rengi değişmemesi gerektiğinden düşük ısıda pişiriyoruz. Benimkiler o kadar çabuk pişti ki 20 dakika sürmedi bile, zaten elinizle bir kurabiyeye dokunduğunuzda piştiğini anlıyorsunuz. Sonra da fırından aldığımız kurabiyelerimizin üzerlerini pudra şekeri ile tatlandırıyoruz.
Bu kurabiyeler oldukça hafif oluyor. Biraz masraflı bir kurabiye, malzemesi çok bol çünkü, dileyen cevizde kullanabilir, içi için…
Dışarıda bu tatlıdan yediğinizde yanında beyaz köpüğüyle birlikte verilir. Eğer Çöven otu bulsaydım ondan da yapacaktım sizlere, ama mümkün olmadı.Afiyet olsun…