İsveç köftesi tarifi

İsveç mutfağının zirvesi olan İsveç köftesi adından sıkça söz ettiren bir lezzet. İsveç köftesini özel yapan ise et suyu ile hazırlanan özel sos karışımı. Tabağa gerek kalmadan tek atımlık bu lezzeti sevenler için uğruna uzun yolculuklar yapmaya gerek kalmadan evinizde hazırlayabilirsiniz.

isveckoftesi

İsveç köftesi tarifi önce köfte yapımıyla başlıyor ve ardından köfteler kremalı gravy sosuna batırılıyor.

Bu sosun yapımındaki anahtar ise, köftelerin kızartılmasının ardından tavada kalan köfte parçaları. Köfteleri zeytinyağı ve tereyağı karışımında kızarttığınızda, tereyağının yanmasını da önlemiş olursunuz. Çünkü tereyağının yanması sosun lezzetini bozacaktır. O nedenle köfteleri kızartırken, yağın yanmamasına özen göstermelisiniz.

Köfteleri makarna ya da patates püresi üzerinde servis edebilirsiniz. Farklı ancak keyifli bir lezzet...

Malzemeler:

- 500 gr. kıyma

- 1/4 bardak ekmek kırığı

- 1/4 bardak süt

- 1/2 bardak doğranmış kuru soğan

- 1 diş sarımsak (ince ince doğranacak)

- 1 yemek kaşığı kekik

- 1 yumurta

- 1 yemek kaşığı zeytinyağı

- 5 yemek kaşığı tereyağı

- 3 yemek kaşığı un

- 2 bardak et suyu (ısıtılacak)

- 1 bardak krema

- 1/2 yemek kaşığı Worchestershire sosu

- 1 çay kaşığı Dijon hardalı

- 1/2 çay kaşığı tuz

- 1/2 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:

Öncelikle ekmek kırıntıları ile sütü bir kapta karıştırın ve 10 dakika bekletin.

Ekmek kırıntılarının sütü çekmesini sağlayın. Büyük bir tavada 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile 1 yemek kaşığı tereyağını orta sıcaklıkta ısıtın.

Soğanları tavaya ekleyin ve 5 dakika soteleyin. Ardından sarımsak ve kekiği ekleyin ve 1-2 dakika daha sotelemeyi sürdürün ve altını kapatın.

Sotelenmiş soğan, sarımsak ve kekik karışımını büyük bir kapta kıyma ile karıştırın. Üzerine tuz, karabiber ve yumurtayı ekleyin ve yumurta tamamen kıymaya karışana kadar yoğurun.

Karışıma beklemeye aldığınız ve sütü çekmiş olan ekmek kırıntılarını ekleyin ve çok iyi şekilde karıştırın.

Ardından köfteleri ister elinizle, ister bir kaşık yardımıyla eşit olarak şekillendirin.

Bu tarifte yaklaşık 20 adet köfte elde etmelisiniz. Ardından soğanları sotelediğiniz tavayı yeniden ısıtın ve gerekiyorsa biraz daha zeytinyağı ve tereyağı ekleyin. Orta hareketli ısıda köfteleri eşit şekilde kızartın.

Köfteleri ardından bir pişirme kağıdı üzerine alın ve sosu hazırlarken sıcak kalmaları için fırında tutun.

Köfteleri kızarttığınız tavaya 4 yemek kaşığı tereyağını ekleyin. Tereyağı eridiğinde ise tavaya unu ekleyin. Un hafifçe kahverengi bir renk alana kadar kavurun.

Ardından başka bir kapta ısıttığınız et suyunu, karışıma ekleyin ve pişirmeyi sürdürün. Sos hafifçe kabarcıklanmaya başladığında krema, Worcestershire sosu ve Dijon hardalını ekleyin ve sos koyulaşana kadar hafif ateşte kaynatın.

Sosunuz artık hazır. Köfteleri sosun içine koyun, tavanın üzerine kapatın ve düşük ısıda 10 dakika daha pişirin. İsveç köfteniz servise hazır. Yumurta, makarna ya da patates püresi ile servis edebilirsiniz.

Somon köfte tarifi için tıklayın

Fotoğraf kaynak: bariatriceating.com