İrmikli Kolay Baklava
Davet sofralarınız için muhteşem bir lezzet...
İRMİKLİ KOLAY BAKLAVA
Malzemeler
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 adet yumurta
- 1 silme çay kaşığı tuz
- Yarım paket kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı limon suyu veya sirke
- 4,5 su bardağı un
Muhallebisi için
(Ben bu hamurun sadece yarısını şöbiyet yaptığım için, muhallebiyi ona göre yaptım. Siz Hamurun tümüyle şöbiyet yapacaksanız, muhallebinin ölçüsünü iki katına çıkarın.)
- 2 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı irmik
- 1 tatlı kaşığı nişasta
- 1 çay kaşığı vanilya
Ayrıca: ceviz içi
Üzerine sürmek için tereyağı ve zeytinyağı karışık
Şerbeti için (1 tepsilik şerbet ölçüsü. hamurun yarısı için)
- 2.5 su bardağı su
- 2.5 su bardağı şeker
- Çeyrek limon suyu
Yapılışı
- Muhallebi malzemelerini bir tencereye alıp pişirin. Altını kapatıp soğumaya bırakın.
- Hamur malzemeleriyle yumuşacık bir hamur elde edin. Hamuru 24 eşit parçaya bölün. Her parçayı yuvarlayıp bir tepsiye dizin. Üzerini örtüp 1 saat kadar bekletin.
- Dinlenen hamurun 12 parçasını teker teker nişasta serperek tabak büyüklüğünde açın. Aralarına nişasta serpip üst tüste koyun.
- Hamur katlarının açarken ayrılmaması için elinizin ayasıyla her yerine orta sertlikte bastırarak biraz büyütün. Daha sonra merdaneyle her yöne açma hareketleri yaparak, orta büyüklükte bir tepsi kadar büyütün.(4-5 mm. kalınlığında olacak)
- Hamuru bıçakla kare kare kesin. Her karenin köşesine 2 çay kaşığı kadar irmikli içten koyun. Üzerine bir parça ceviz batırın.
- Üçgen olacak şekilde kapatıp tepsiye sırt sırta gelecek şekilde yerleştirin.
- Üzerlerine eritilmiş tereyağı ve zeytinyağından bolca sürün. Alt kısmına da yağ gelmesine dikkat edin. Yağı az olursa tatlınız kuru olur. (Yağ ılık veya soğuk olacak)
- 200 derecelik önceden ısınmış fırında güzelce kızarana kadar pişirin.
- Tatlınız soğuduktan sonra şerbetini hazırlayın. Şerbetin kıvamı çok koyu olmamalı. Şerbet iyice ılıdıktan sonra tatlıya dökün. Sıcakken dökülünce tatlı yumuşuyor.
- 2-3 saat kadar bekleyen tatlı servise hazırdır.