Bayram İçin Çıtır Lokma Tatlısı

cevizli tatli

 

ÇITIR LOKMA TATLISI

Malzemeler

  • 2 su bardağı su
  • 3 su bardağı un (bardaklar silme olacak)
  • 1 tatlı kaşığı kuru instant maya veya bir küçük paketin 4 de biri oranında yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz (Hamur mayalandıktan sonra ilave edilecek)

Kızartmak için: Bol sıvıyağ

Şerbeti için: 

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

Cevizli lokma tatlısı nasıl yapılır?

  • Öncelikle şerbeti hazırlayın. Soğumaya bırakın. Şerbet çok cıvık olmamalı
  • Su, maya, şeker ve tuzu yoğurma kabına alıp karıştırın.
  • Unu bardak bardak ilave ederek hamuru yoğurun.
  • Üzerini örtüp mayalanmaya bırakın.
  • Hamur mayalanırken
  • Mayalanan hamurun içine dövülmüş cevizi koyup yeniden yoğurun.
  • Yağı derin bir tencereye koyup kızdırın. Tencerede en az 2 parmak yüksekliğinde yağ olmalı.
  • Yağ ısınınca hamurdan elinizle alıp yumruk yaparak hamuru sıktırın.
  • Tatlı kaşığını yağa batırıp yumruğunuzun üzerindeki hamuru kaşıkla alın ve yağa atın. Her seferinde kaşığı yağa batırın.
  • Tencerede çok az yer kalıncaya kadar sıkmaya devam edin.
  • Kevgirle lokmaları devamlı karıştırarak kızartın.
  • Lokmaları derin bir kaba alıp üzerine şerbeti dökün. Veya lokma ve şerbeti ayrı tabaklara koyun. Lokmaları şerbete batırarak tüketin.
  • Lokmaların sıcak, şerbetin soğuk olması lazım. Tam tersi de olabilir.