Bayram İçin Çıtır Lokma Tatlısı
ÇITIR LOKMA TATLISI
Malzemeler
- 2 su bardağı su
- 3 su bardağı un (bardaklar silme olacak)
- 1 tatlı kaşığı kuru instant maya veya bir küçük paketin 4 de biri oranında yaş maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz (Hamur mayalandıktan sonra ilave edilecek)
Kızartmak için: Bol sıvıyağ
Şerbeti için:
- 2 su bardağı su
- 2 su bardağı şeker
- 1 yemek kaşığı limon suyu
Cevizli lokma tatlısı nasıl yapılır?
- Öncelikle şerbeti hazırlayın. Soğumaya bırakın. Şerbet çok cıvık olmamalı
- Su, maya, şeker ve tuzu yoğurma kabına alıp karıştırın.
- Unu bardak bardak ilave ederek hamuru yoğurun.
- Üzerini örtüp mayalanmaya bırakın.
- Hamur mayalanırken
- Mayalanan hamurun içine dövülmüş cevizi koyup yeniden yoğurun.
- Yağı derin bir tencereye koyup kızdırın. Tencerede en az 2 parmak yüksekliğinde yağ olmalı.
- Yağ ısınınca hamurdan elinizle alıp yumruk yaparak hamuru sıktırın.
- Tatlı kaşığını yağa batırıp yumruğunuzun üzerindeki hamuru kaşıkla alın ve yağa atın. Her seferinde kaşığı yağa batırın.
- Tencerede çok az yer kalıncaya kadar sıkmaya devam edin.
- Kevgirle lokmaları devamlı karıştırarak kızartın.
- Lokmaları derin bir kaba alıp üzerine şerbeti dökün. Veya lokma ve şerbeti ayrı tabaklara koyun. Lokmaları şerbete batırarak tüketin.
- Lokmaların sıcak, şerbetin soğuk olması lazım. Tam tersi de olabilir.