Patatesli Etsiz Çiğ köfte Tarifi
Patatesli çiğ köfte den, geçen gün Antakyalı bir takipcim bahsetmişti. Onlar etsiz çiğköfteyi mutlaka haşlanmış patatesle yaparlarmış. Bende hemen yaptım. Malzemeleri her zaman olduğu gibi tek tek ölçtüm ve aynı şekilde veriyorum. Bu köfte gerçek çiğ köfte tadına en yakın olan köfteydi. Tam kıvamında ve çok lezzetliydi. Bundan sonra çiğköfteye kesinlikle et kullanmayı düşünmüyorum.
***PATATESLİ ÇİĞ KÖFTE TARİFİ***
Malzemeler (8-10 kişilik)
- 4 su bardağı köftelik bulgur(sarı)
- 2 su bardağı sıcak su(200ml.lik klasik bardak)
- 3 orta boy patates
- 1 orta boy soğan
- 7-8 diş sarmısak
- 2 tepeli yemek kaşığı salça (Biber, domates karışık)
- 2 yemek kaşığı isot
- 1 yemek kaşığı k. pul biber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı yeni bahar
- Yarım limon suyu
- 1 yemek kaşığı sumak veya nar ekşisi
- 1.5 çay bardağı sızma zeytinyağı
- 1 küçük kase ceviz içi
- Bir tutam maydanoz
Patatesli çiğköfte nasıl yapılır?
- Bulguru yoğurma kabına alıp üzerine sıcak ama kaynar olmayan su döküp karıştırın. Eğer esmer bulgur kullanacaksanız 1.5 su bardağı su kullanın.
- Patatesi küçük doğrayıp buhara haşlayın veya kabuklu olarak haşlayıp soyun ve bulgurun içinde ezin.
- Soğanı rendeleyin. Sarmısakları ezin. Biraz yoğurun.
- İçine salça ve baharatları ekleyin bütünleşene kadar yoğurun. (çok uzun sürmüyor)
- Yağını ve küçük doğranmış maydanozu, cevizi ekleyip tekrar yoğurun.
- Küçük küçük sıkıp servis tabağına alın. Ayran veya çay eşliğinde servis edin.