İçli köfte tarifi

Anadolu mutfağının vazgeçilmezleri arasındaki içli köfte, keyifle tüketeceğiniz bir lezzet ve yemek masanıza artistik bir dokunuşunuz anlamına gelir.

icli-kofte-tarifi

Malzemeler:

Köftenin hamuru için:

- 3 bardak köftelik bulgur (ince bulgur)

- 1 ya da 2 adet yumurta

- 1 bardak un

- 1/2 yemek kaşığı biber salçası

- 1/2 yemek kaşığı domates salçası

- Tuz, karabiber, kırmızı pul biber

İç için malzemeler:

- 500 gr. kıyma

- 50 gr. tereyağı

- 1/2 çay bardağı sıvı yağ

- 2 adet iri soğan (küp küp doğranacak)

- 1 yemek kaşığı biber salçası

- 1 yemek kaşığı domates salçası

- 1 bardak ceviz (iri iri dövülecek)

- Tuz, kırmızı pul biber, karabiber, kimyon

- 1 tutam maydanoz

Yapılışı:

İçli köftenin önce içini hazırlayın. Soğanları küp küp doğrayın ve maydonazo ince ince kıyın. Kıymayı büyük bir tavada kavurun. Üzerine tereyağını, sıvı yağı ilave edin ve kavurmayı sürdürün. Kıyma suyunu çektikten sonra soğanları ekleyin ve kavurmaya devam edin. Ardından salçaları, cevizi, tuzu ve baharatları ekleyin. Son olarak maydanozu ekleyin ve biraz daha kavurduktan sonra tavayı ocaktan alın. Köftenin içini buzdolabına koyun ve soğumaya bırakın.

Sırada içli köftenin hamuru var. Bulguru bir kaba koyun ve içine sıcak su gezdirin. Bulgurun şişmesi için bekleyin. Sonra yumurtaları, unu, salçayı, tuzu bulgura ekleyin ve iyice yoğurun. Yoğururken ara ara sıcak su ilave edin ve elinizi ıslatın. Hamur macun kıvamını alana kadar yoğurmayı sürdürün. Sırada hamurun içini doldurmaya geldi. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparın, yuvarlar olacak şekilde işaret ve orta parmağınızla açın ve inceltin. Hamurun içine kıymalı harçtan bir kaşık koyun. Köftelerin ortaları yuvarlak, uç kısımları sivri olacak şekilde ve fazlalıklarını çıkartarak şekillendirin. Köftelere yuvarlak olarak da şekil verebilirsiniz. Bu işlemi yaparak elinizi soğuk su ile ıslatın ve köftenin yapışmasını engelleyin. Hazırlanan içli köfteleri, kuruyup çatlamamaları için bir tepsiye dizin ve üzerlerini nemli bez ile kapatın.

Sırada kızartma var. Ayçiçek yağını önceden kızdırın ve köfteleri bol yağın içine atın. Hamur altın rengini alınca dikkatli şekilde köfteyi yağdan çıkartın ve kağıt havlu üzerine alın. Bu fazla yağın havluya çıkmasını sağlayacaktır. İçli köfteyi kızartmak yerine, haşlayarak da hazırlayabilirsiniz. Köfteleri haşlayarak pişirecekseniz her birini 7-8 dakika kaynayan tuzlu suda haşlamak yeterli olacaktır. Köfteler suyun üzerine çıktığında piştiğini anlayabilirsiniz. İçli köfteleri sıcak sıcak servis yapmalısınız.