Yaz aylarında bebek beslenmesi
Bebek beslenmesi mevsime göre farklılık gösterebilir. Özellikle yaz aylarında, hem besinlerin kolay bozulabilmesi hem sıcak havada soğuk yiyeceklerin tercih edilmesi, seyahatlerin bu döneme rastlaması nedeniyle bebek ve çocukların beslenmelerini bu koşullara göre değiştirmek gerekir.
Yaz aylarında bebek beslenmesi;
Bebeklerde sıvı tüketimi artırılmalı
0-6 ay arasındaki bebekler sadece anne sütüyle beslenmeli. Bebekler sıvı kaybını tolere edemediği için belli aralıklarla su takviyesi yapılmalı. Sütünün yeterli olması için annenin bol sıvı almaya, düzenli beslenmeye ve B vitamini bakımından zengin olan tam tahıllı ürünleri tüketmeye dikkat etmesi gerekiyor. Anne sütünün yetersiz kaldığı durumlarda ise ek gıdalarla takviye yapılabiliyor.
6. aydan sonra ek gıdalara geçilebiliyor ve sindirimi kolay olan yoğurt, taze sıkılmış elma suyu verilebiliyor. Bir yaşına kadar bebeğe mutlaka yumurta, et gibi besinler ile iyi pişmiş sebzelerin posaları verilmeli.
Besinlerin temizliğine dikkat edilmeli
Yaz dönemindeki en büyük sıkıntılardan biri ishal olabilir. Çünkü sıcak ve nem mikroorganizmaların hızla üremesine neden oluyor. Sebze ve meyveler çoğalıyor fakat bunların temizliğinde sorunlar yaşanabiliyor. Özellikle bebeklerin mamaları, yemekleri hazırlanırken ve yedirilirken el temizliğine dikkat edilmeli. Mamalar, antibakteriyel el sabunları ile el yıkandıktan sonra hazırlanmalı. Bebeklerin diğer gıdalara geçtiğinde yarı pişmiş ya da pişmemiş sebze tüketmeleri de öneriliyor. Sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletip, yıkamak daha etkin bir temizlik sağlıyor. Şehir suyuna güvenmiyorsanız kaynatılıp soğutulmuş suda da yıkayabilirsiniz.
Annenin beslenmesi de önemli
Emziren annelerin emzirmeyen kadınlara göre en fazla 400 kalorilik ek gıda almaları gerekiyor. İki dilim ekmek, dört kaşık yemek ve bir bardak süt fazla tüketildiğinde aradaki fark kapanıyor.