İkiz gebelikte sağlıklı beslenme
İkiz gebelik, annelik heyecanını yaşayan kadınlar için farklı bir endişeye neden olabilir. Anne adayları vücutlarının nasıl değişeceğini, bebekler dünyaya geldikten sonra onların beslenmesiyle nasıl başa çıkacaklarını ve tabii ki bebeklerin sağlığını merak eder. Ancak bir başka merak ettikleri, ikiz gebelikte nasıl beslenmeleri gerektiğidir.
İkiz bebek bekleyen annelerin beslenmelerine çok daha fazla dikkat etmeleri ve tek bebek bekleyen annelerden daha fazla yiyecek tüketmeleri gerekiyor. Ancak bunun miktarı gerçekten önemli.
Tipik olarak hamile bir annenin, günlük olarak normal ihtiyacından 300 kalori daha fazla tüketmesi gerekiyor. Eğer ikiz bebek bekliyorsanız, bunun üzerine en az 150-300 kalori daha eklemelisiniz. Bu da günlük olarak aldığınız kalori miktarını 450-600 kalori artırmanız anlamına geliyor.
Ancak hemen bulduğunuz her şeyi yemeye başlamayın. Unutmayın ki, aldığınız bu ekstra kaloriler size yardımcı olmayacak. İkiz gebelikte sağlıklı beslenme için, karbonhidrat ağırlıklı ve besleyici değeri yüksek yiyecekleri içeren bir diyet uygulamalısınız. Bu da 4 ana grup gıdanın beslenmenizde yer alması gerektiği anlamına geliyor.
Sebze ve meyveler:
Sebze ve meyveler adeta bir besin deposudur. Bunların en önemlisi de folik asittir. Folik asit bebeklerin büyümesi ve özellikle de akciğer fonksiyonlarının gelişimi için büyük önem taşıyan bir bileşendir. Yeşil yapraklı sebzeler ve narenciye ürünleri folik asit deposu olarak kabul edilir. Günde en az 5 öğün yapraklı yeşil sebze ve meyve tüketmelisiniz.
Et tüketimi:
Hamilelik et tüketimi büyük önem taşıyor. Günde 80 gram protein tüketmeyi amaçlamalısınız. Yağsız et en iyi protein kaynağıdır. Ayrıca günlük diyetinize yağsız tavuk ya da balık eklemelisiniz. Haftada en az iki porsiyon yağlı balık tüketmeyi de unutmayın. Yağsız ette bulunan amino asitler bebeklerinizin beyinlerinin, dokularının ve kaslarının gelişmesini sağlayacaktır.
Tam Tahıllı gıdalar:
Tam tahıl ürünlerini içeren bir diyet bebeklerinizin büyümesini hızlandıracaktır. Gelişmekte olan bebeklerin mikro besinlere ve life ihtiyacı vardır. Bu nedenle yiyecekleriniz arasına ekmek, siyah pirinç, yulaf, mercimek ve benzeri tahılları mutlaka ekleyin.
Süt ürünleri:
Günlük olarak alacağınız kalsiyum miktarı bebeklerin güçlü kemiklere sahip olmasını sağlayacağı gibi aynı zamanda kalp, sinir sistemi ve dişlerini de güçlendirecektir. Kalsiyum aynı zamanda gebelik zehirlenmesi riskini de azaltır. Günde en az 4 bardak süt içmeye çalışın. Eğer süt çok hoşunuza giden bir gıda değilse, peynir ya da yoğurt gibi diğer süt ürünlerini deneyin.
Su tüketimi:
Hamile iken gün boyu fazla miktarda su içmiyorsanız, durumunuzu yeniden gözden geçirmeniz gerekiyor. Eğer hamileyseniz ve üstelik ikiz bebek bekliyorsanız, daha öncesinden çok daha fazla suya ihtiyacınız olacaktır. Meyve suları ve sütü tercih edebilirsiniz ancak suyu mutlaka tüketmelisiniz. Tükettiğiniz fazla miktarda su özellikle hamileliğinizin ikinci yarısında susuz kalma riskini ortadan kaldıracaktır. Vücudun susuz kalması erken kasılmalara ve erken doğuma neden olabilir. Kaynatılmış ve filtrelenmiş su içtiğinizden mutlaka emin olun.
Gıda takviyeleri:
Demir, kalsiyum ve folik asit gibi hayati bileşenleri aldığınızda emin olmanın en iyi yolu takviyeler kullanmak olacaktır. Özellikle ikiz bebek bekliyorsanız anemi geliştirme riskiniz fazla olabilir. Bu nedenle demir seviyesinin mutlaka yüksek tutulması gerekiyor. Ancak gıda ve vitamin takviyeleri için doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuza danışmadan asla takviye kullanmayın.
Bir anne adayı ikiz bebek bekliyorsa, kilo hesabı yapmak, kalori hesabı yapmaktan daha önemlidir. İdeal olarak ikiz bebek bekleyen bir anne adayı, 15-20 kilogram almalıdır. Kilonuzu nerede kontrol etmeniz gerektiğini mutlaka doktorunuzla kararlaştırın. Ne aşırı kilo alın, ne almanız gerekenden az kilo alın. Her ikisinin de sorunlar yaratabileceğini unutmayın. Bu nedenle kilo artışını mutlaka kontrol edip, diyetinizi ona göre ayarlamalısınız.
İkiz gebelikte kilo kontrolü nasıl sağlanır?