Sağlıklı çocuklar için annelere öneriler
Çocuklarınızın zeka gelişiminde sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemli bir rolü bulunuyor. Çocuğunuza doğru besinleri yedirerek onların beyin fonksiyonlarının daha iyi olmasına, hafızasının gelişmesine ve konsantrasyonlarını artırmaya yardımcı olabilirsiniz.
1. Doğru zamanda doğru besinleri bebeğinizin beslenmesine eklemek ileriki dönemde yaşanacak beslenme problemlerini ve beslenme yetersizliklerini ortadan kaldırır.
2. Bir yaşından itibaren bebeğiniz her şeyi yiyebilir. Bu dönemde bebeğinizin yeterli ve dengeli beslenmesi için dört temel besin gurubundan (et-yumurta-kurubaklagil gurubu, süt ve süt ürünleri grubu, sebze-meyve gurubu, ekmek ve tahıl grubu) ihtiyacı olan miktarlarda tüketmesini sağlayın.
3. Anne sütünden sonra en iyi protein kaynağı yumurtadır. Kahvaltıda haşlama, omlet ve domates, biber gibi sebzelerle pişirerek tüketilmesine özen gösterin. Çocuğunuzun her gün mutlaka 1 tam yumurta tüketmesi gerekir.
4. Süt, kalsiyumun en iyi kaynaklarından biri. Çocuğunuzun kemik ve diş gelişimi için günde 1 – 2 bardak süt tüketmesine dikkat edin.
5. Sütteki kalsiyumun kemiklere yerleşmesi için D vitaminine ihtiyaç vardır. D vitaminini besinlerden almak mümkün değil. Sadece güneşle sentezlenir. Bu nedenle, bol güneşi bulduğumuz yaz aylarında çocuğunuzu uygun saatlerde mutlaka güneşten yararlandırın. Güneş koyucu krem sürmeyi ihmal etmeyin.
6. Bebeklerde kanın miktarı hızla artış gösterir. İlk bir yaşta bebeğin temel besini süt olduğu için sütteki demir kan yapımı için yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle çocuğunuza demirden zengin kırmızı et, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, pekmez gibi besinler vermelisiniz.
7. Besinlerdeki demirin vücuttaki yararlılığını arttırmak için C vitamininden zengin besinlerle beraber tüketilmesini sağlayın. C vitamini turunçgiller ve diğer meyveler, yeşil yapraklı sebzeler (brokoli, semizotu gibi), yeşil biber, domates ve kuşburnunda bol miktarda bulunur.
8. Günde 2-3 porsiyon meyve ve 4-6 kaşık pişmiş sebze yemeği tüketilmesi günlük C vitamini ihtiyacını ve yeterli posa alımını sağlar. Böylelikle çocuğunuzun kabızlığı önler ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine etki etmiş olursunuz.
9. Çocuğunuzun beslenmesinde besin çeşitliliğini arttırın. Farklı türdeki yiyecek ve sebze-meyvelerin tüketimi değişik vitamin ve minerallerin alınmasına yardımcı olur.
10. Vitamin ve mineraller meyve ve sebzelerin kabuğa yakın iç kısımlarında bulunur. Bu nedenle çocuğunuza 1 yaşından sonra meyve suyu yerine meyvenin kendisini yedirmeye alıştırın.
11. Su, besinlerin sindirimi, hücrelere taşınması, emilimi ve zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılması için gereklidir. Çocuğunuz aldığı her kalori için yaklaşık 2.0 mililitre sıvı almalıdır.
12. 1 – 3 yaşındaki çocuğunuzun günlük alması gereken enerji miktarı kilo başına 100 kcal’dir. Günde ortalama 1000 – 1300 kalori enerji ihtiyacını karşılamasına yeterli olur. Bu da yaklaşık 1.5 litre sıvıya denk gelir. Sıvı ihtiyacının bir kısmını süt, meyve suyu, ayran gibi içeceklerle destekleyebilirsiniz.
13.Bir yaşına kadar bebeğinizin yemeklerine tuz koymanıza gerek yok. Çünkü besinlerde zaten tuz bulunuyor. Sonraki yaşlarda çok az iyotlu tuzla yemeklerinizi hazırlayabilirsiniz.
14. Omega 3 yağ asitleri çocuklarınızın beyin ve zihinsel gelişimi, göz sağlığı ve görme fonksiyonları için önemli. Çocuğunuza balık, ceviz, semizotu gibi besinler vermeyi ihmal etmeyin.
15. Çocuğunuza yemek pişirirken buharda, haşlama ve fırında pişirme yöntemlerini tercih edin. Sebze ve meyvelerdeki birçok vitamin ve mineral suda eriyen türdedir. Bu nedenle yemeklerinize 1 çay bardağından fazla su eklemeyin. Yemek pişirirken düdüklü tencere kullanmak en sağlıklı yöntemlerden biri.
16- Çocuğunuz için günlük yemek pişirin. Pişirdiğiniz yemeği bir kereden fazla ısıtmayın.
17. Salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri çocuğunuzun beslenmesinde kullanmayın. Konserve yerine taze sebzeleri tercih edin. Çocuklarınıza hamburger, patates cipsi gibi besleyici değeri olmayan, yağlı gıdalar vermemeye özen gösterin.