Hamilelerin mutlaka tüketmesi gereken 10 besin!
Hamilelerin mutlaka tüketmesi gereken 10 besini sizin için listeledik…
Anne adayları bebek beklediklerini öğrendikleri andan itibaren sağlıklı ve besleyici bir diyet uygulamanın yollarını aramaya başlar. Bu dönemde tüketilen gıdaların besin değeri, bebeğin sağlığı için gerçekten çok önemli. Eğer yediklerinizden maksimum verimi almak istiyorsanız, "süper" yiyeceklere başlama zamanı geldi demektir.
Hamilelik sırasında tüketilmesi gereken özel yiyecekler hem anne adayını sağlıklı tutacak hem de bebeğin hızlı ve sağlıklı büyümesine yardımcı olacak. Hamilelerin mutlaka tüketmesi gereken 10 besin!
1- Kuru Kayısı:
Kuru kayısı adeta lif deposudur. Bu lifler yağ asitlerinin vücutta dağılmasını ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli işleve sahiptir. Anne adayının bağırsaklarını rahatlatır ve kabızlığı önler. Kurutulmuş kayısı aynı zamanda yüksek miktarda potasyum içerir. Potasyum tansiyonu düzenleyici etkiye sahiptir ve yüksek tansiyon riskini de ortadan kaldırır. Kuru kayısının bir başka önemli özelliği ise demir yüklü olmasıdır. Bu da kansızlığı önler. Aynı zamanda kuru kayısıda bulunan beta karoten bileşeni A vitamininin yoğun şekilde alınmasını sağlar. Bu da hücre gelişimini ve göz sağlığını doğrudan etkiler.
2- Muz:
Muz bir karbonhidrat deposudur. Bu da vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi rahatlıkla karşılaması anlamına geliyor. Muzdan alacağınız karbonhidrat aynı zamanda bebeğinizin ihtiyacını da karşılayacaktır. Muzun bir başka özelliği ise iyi bir lif kaynağı olmasıdır. Tıpkı kuru kayısı gibi muz da, bağırsaklarınızı rahatlatacak ve kabızlığı önleyecektir. Muzda yüksek oranda bulunan potasyum aynı zamanda kalbinizin de düzgün çalışmasını sağlayacaktır.
3- Avokado:
Avokado sağlıklı omega-3 yağ asitleri içerir. Bu yağ asidi de, bebeğinizin beyin gelişimi için gerekli bir bileşendir. Avokado'da yaklaşık 20 farklı vitamin ve mineral bulunur. Potasyum tansiyonunuzu düzenler, lutein ise gözleriniz için iyi gelecektir. Avokadonun bir başka bileşeni ise folik asittir. Folik asit özellikle hamilelik döneminde büyük önem taşır, çünkü hücrelerin onarımını sağlarlar. B vitamini enfeksiyona karşı hamile anneyi korurken, C ve E vitaminleri de kanser riskini azaltan doğal kaynaklardır.
4- Böğürtlengiller:
Ahududu, böğürtlen, dut, çilek ve yaban mersini gibi renkli meyveler karbonhidrat ve C vitamini deposudur. Karbonhidrat hamilelik boyunca gerekli olan ekstra enerjiyi sağlarken, lifli yapıları ise kabızlığı önlemede yardımcı olur. Böğürtlengillerde bulunan mavi, kırmızı ve mor gibi renk pigmentleri de güçlü antioksidanlardır. Antioksidanlar idrar yollarını güçlendirir, yaşlanmaya karşı güç verir, hafızayı güçlendirir ve bazı kanser türleri riskini en aza indirir.
5- Yoğurt:
Yoğur, probiyotik adı verilen yararlı bakteriler içerir. Probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendireceği gibi aynı zamanda sindirim sistemini de rahatladır. Günlük bir ürün olan yoğurt aynı zamanda hayvansal proteinler, kalsiyum, potasyum, B12 ve B2 vitaminleri ile magnezyum deposudur. Ayrıca yoğurt ishal ya da kabızlık çekenler için de yardımcı olacaktır.
6- Tam tahıllı gıdalar:
Tam tahıllı gıdalar lif deposudur ve hamilelik boyunca en büyük sorunlar arasında yer alan sindirim sistemi sorunlarını ortadan kaldıracak en iyi "süper" gıdalardandır. Tam tahıllı gıdalar tüketmek aynı zamanda kolesterol düzeyini de ayarlayacak ve kalp krizi riskini, obeziteyi ve hatta diyabeti engelleyecektir. B vitamini deposu olarak da bilinen tahıllı gıdalar, proteini yakmaya ve enerji vermeye yarar. Tahıllar içerdikleri demir ile oksijenin kanda çok daha iyi dolaşmasını sağlayacaktır. Magnezyum kaslarınızı ve kemiklerinizi güçlendirirken, selenyum bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
7- Tatlı patates:
Tatlı patates yoğun bir beta keroten deposudur. Bu antioksidan belirli kanser türü riskini azaltır. Aynı zamanda astım, kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar ve yaşlanmayı geciktirir. Tatlı patates tüketmek kan şekeri oranını düzenleyeceği gibi insülin direncini de artırır. Tatlı patatesteki lifler glikoz seviyesini düzenler ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
8- Brokoli:
Brokoli enzimlerin salgılanmasını kolaylaştırın ve bu da hamilelik döneminde oldukça ihtiyaç duyulan bir bileşendir. Bu enzimler kalp damarlarının güçlenmesini sağlar. Aynı zamanda kalbe zarar veren molekülleri azaltırlar. Brokoli gözlerinize iyi geleceği gibi, hava kirliliği nedeniyle vücudunuzda kalan artıkları da yok eder.
9- Fasulye:
Fasulye beta karoten ve A vitamini gibi antioksidanlarla doludur. Aynı zamanda manganez de içeren fasulye, doğrudan kalbinizi güçlendirici etki yaratır. Fasulyede bulunan omega-3 yağ asitlerinin de kalbe iyi geldiği biliniyor.
10- Yumurta:
Yumurtanın vitamin kaynağı olduğu bilinen bir gerçek. A vitamini gözlerinize ve bağışıklık sistemine iye geleceği gibi, B12 vitamini metabolizmayı, sinir sistemini ve kırmızı kan hücrelerinizi güçlendirir. Yumurtada bulunan E vitamini ise üreme sistemine iyi gelir ve kaslarınızı güçlendirir. Folik asit ise hamilelikte ihtiyaç duyulan kan üretimine ve hücre büyümesine yardımcı olur. D vitamini de kemiklerinizi güçlendirir ve vücudunuzun kalsiyum emilimini artırır.
Bu 10 "süper" gıdanın hamilelik sırasında tüketilmesinin kesinlikle güvenli olduğu ve anne adaylarına yardımcı olduğu kanıtlanmış durumda. Ancak her zaman olduğu gibi hamililek boyunca doktorunuzla diyetinize ilişkin olarak sürekli iletişim kurmayı da unutmayın.
Hamilelikte limonlu su içmenin faydaları için tıklayın