Taze Üzümlü Kek Tarifi

1374320_10151639550895773_385737854_nMalzemeler;

200 gr un + kalıbı unlamak için

2 yumurta

135 gr şeker - oda ısısında

60 gr tereyağ - eritilmiş, oda ısısında + kalıbı yağlamak için

6 cl zeytinyağı

8 cl süt

1/2 vanilla çubuğu - boylamasına ikiye kesip, içindeki taneleri alıp kullanıyoruz

1 çay kaşığı kabartma tozu

1/3 çay kaşığı tuz

1 limon rendesi

1 portakal rendesi

300 gr siyah üzüm - her çeşitle güzel oluyor da orjinal tarifte küçük ve çekirdeksiz üzüm önerilmiş

1 yemek kaşığı pudra şekeri - üstüne serpmek için

 

Yapılışı;

1. Fırını 175 derecede ısıtın.

2. Bir kek kalıbını (ben 24 cm çapında bir kalıp kullanıyorum) bolca yağlayın ve unlayın. Fazla ununu silkeleyin.

3. Şekeri ve yumurtaları büyük bir kasede çırpın. Yumurtalar, açık sarı renk alana kadar, yaklaşık 3 dakika çırpmaya devam edin.

4. Erimiş tereyağ, süt, zeytinyağı ve vanilya tanelerini ekleyin ve homojen olana kadar çırpın. (Vanilya çubuklarını kullanmıyoruz, ama atmayıp vanilya şekeri yapabilirsiniz)

5. Başka bir kasede, unu, kabartma tozunu ve tuzu birlikte eleyin. Limon ve portakal rendesini de ekleyip harmanlayın.

6. Unlu karışımı, yumurtalı karışıma, bir kaç seferde yedirin. Çırpmayın, sadece tamamen karışıncaya kadar, tatha kaşıkla karıştırmak yeterli. Kek hamurunu, oda ısısında 10 dakika kadar dinlendirin. Bu süre sonunda hamurun yoğunlaştığın göreceksiniz, çünkü içindeki un fazla sıvıyı çekmiş olacak.

7. Üzümden bir avuç kadarını ayırarak gerisini hamura katın. Kalıba döküp, ısıtılmış fırına verin.

8.  20 dakika pişirdikten sonra, fırının kapağını açarak, kalan bir avuç üzümü kekin üzerine serpiştirin. Kapağı kapatarak 35 dakika daha pişirin.

9. Keki fırından çıkardıktan sonra, 15 dakika kadar dinlendirin. Servis etmeden önce de üzerine pudra şekeri serpin.