Panettone tarifi

Panettone, mayalı ve kuru üzümlü olan klasik bir İtalyan kek tarifi. Bu tarif, hem bol malzemeli hem besin değeri yüksek hem de kaloriden yana zengin bir lezzet.

panettone-tarifi

Yumurtanın ve tereyağın bolca kullanıldığı bu özel kek, isminin “etimolojik” kökenleri açısından da size zengin alternatifler sunuyor.

Malzemeler:

- 3 adet yumurta

- 2 su bardağı un

- 1/4 tatlı kaşığı kuru maya

- 5 yemek kaşığı tereyağı

- 3 yemek kaşığı toz şeker

- 2 yemek kaşığı portakal suyu

- 2 yemek kaşığı sıcak su

- 3/4 su bardağı kuru üzüm

- 1/2 su bardağı kuru meyve karışımı (portakal ağırlıklı küp şeklinde doğranmış karışık meyveler)

- 1/2 su bardağı ılık su

- 1/2 yemek kaşığı bal

- 1/2 adet orta boy rendelenmiş limon kabuğu

- Bir tutam tuz

Üzeri için:

- 1 yemek kaşığı soğuk tereyağı

Kuru üzümlerinin üzerine portakal suyu ve sıcak su ilave ederek 5 dakika kadar bekletin.

Un, maya, toz şeker, rendelenmiş limon kabuğu ve tuzu bir kapta harmanlayın.

Sıvı malzemeleri ayrı bir kapta harmanlayın ve azar azar kuru karışımın olduğu kaba ekleyin. 4 yemek kaşığı tereyağını da azar azar ilave edin.

Kuru üzümlerin suyunu süzün, kuru meyve karışımı ve 1 yemek kaşığı tereyağıyla karıştırıp karışıma tahta kaşık yardımıyla ekleyin. Hamuru derin bir kaseye alın ve yaklaşık 12 saat mayalandırın.

Yaklaşık 3 katına çıkan hamuru minik hareketlerle nazikçe yoğurun. Uygun büyüklükte bir kaba yerleştirin ve 2 saat daha mayalandırın. Hamurun üzerine artı çizin ve ortasına soğuk tereyağını yerleştirin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 75 dakika kadar pişirin.

Afiyet olsun.