Panettone tarifi
Panettone, mayalı ve kuru üzümlü olan klasik bir İtalyan kek tarifi. Bu tarif, hem bol malzemeli hem besin değeri yüksek hem de kaloriden yana zengin bir lezzet.
Yumurtanın ve tereyağın bolca kullanıldığı bu özel kek, isminin “etimolojik” kökenleri açısından da size zengin alternatifler sunuyor.
Malzemeler:
- 3 adet yumurta
- 2 su bardağı un
- 1/4 tatlı kaşığı kuru maya
- 5 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı portakal suyu
- 2 yemek kaşığı sıcak su
- 3/4 su bardağı kuru üzüm
- 1/2 su bardağı kuru meyve karışımı (portakal ağırlıklı küp şeklinde doğranmış karışık meyveler)
- 1/2 su bardağı ılık su
- 1/2 yemek kaşığı bal
- 1/2 adet orta boy rendelenmiş limon kabuğu
- Bir tutam tuz
Üzeri için:
- 1 yemek kaşığı soğuk tereyağı
Kuru üzümlerinin üzerine portakal suyu ve sıcak su ilave ederek 5 dakika kadar bekletin.
Un, maya, toz şeker, rendelenmiş limon kabuğu ve tuzu bir kapta harmanlayın.
Sıvı malzemeleri ayrı bir kapta harmanlayın ve azar azar kuru karışımın olduğu kaba ekleyin. 4 yemek kaşığı tereyağını da azar azar ilave edin.
Kuru üzümlerin suyunu süzün, kuru meyve karışımı ve 1 yemek kaşığı tereyağıyla karıştırıp karışıma tahta kaşık yardımıyla ekleyin. Hamuru derin bir kaseye alın ve yaklaşık 12 saat mayalandırın.
Yaklaşık 3 katına çıkan hamuru minik hareketlerle nazikçe yoğurun. Uygun büyüklükte bir kaba yerleştirin ve 2 saat daha mayalandırın. Hamurun üzerine artı çizin ve ortasına soğuk tereyağını yerleştirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 75 dakika kadar pişirin.
Afiyet olsun.