Tarçınlı Mayalı Kek
Dolgulu Tarçınlı Mayalı Çörek
MALZEMELER:
Hamur için;
4 su bardağı un
1 paket instant maya (veya 1 yemek kaşığı kuru maya)
1/3 su bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı toz şeker
1 yumurta
3 yemek kaşığı süt tozu (yerine ne konulabilir bilemiyorum ama toz kahve kreması yada toz krem şanti olabilir )
Yarım çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karbonat (ya da kabartma tozu)
1 paket şekerli vanilin
1 su bardağı ılık su
AYRICA :
Topçukları bulamak için;
1 yemek kaşığı toz tarçın
1 tatlı kaşığı kakao
2 yemek kaşığı toz şeker
Topçukların içine koymak için ;
Fındık büyüklüğünde yuvarlanmış koyu kıvamlı süt reçeli
Üzerine dökmek için ;
Akışkan kıvamlı süt reçeli (ben süt reçeli koyulaşmadan önce bir fincan ayırmıştım)
Yapımı
Öncelikle kek kalıbını yağladım. Hamura ait malzemelerin hepsi karıştırılıp yoğurulacak, sıraya falan bakmayın hepsini karıştırın gitsin .( Ben bu kısım için ekmek yapma makinesini kullandım) .
Hamurun kıvamı: dokunduğunuzda elinize yapışmayacak, ama yuvarlama işlemi esnasında elinize yapışabilir kıvamda …ben ara sıra ellerimi yağladım. Bu kıvamı yakalamak için un miktarını azaltıp çoğaltabilirsiniz. Hamuru yoğurduktan sonra 15-20 dakika dinlendirdim. Sonra hamurdan küçük parçalar koparıp içine daha önce yuvarlayıp hazırladığım süt reçelini koyup kapatıp yuvarladım. Tarçın, kakao ve şeker karışımına bulayıp kalıba dizdim. Her topçuğu doldurmadım , bazılarını daha küçük yuvarlayıp koydum . Tıpkı analı kızlı yemeğinde olduğu gibi…
Yuvarlama işlemi bittikten sonra ılık bir yerde mayalanması için beklettim. İyice mayalandıktan sonra açılan ve çatlayan boşluklara kalan tarçınlı karışımdan serptim.
Önceden ısıtmadığım

170 dereceye ayarlanmış fırına verdim. Pişmesi 20-25 dakika sürdü. fırına göre değişebilir, benim fırın büyük boy turbo…
Fırından alınca ilk sıcaklığı çıktıktan sonra kalıptan çıkarıp üzerine bir fincan süt reçelini gezdirerek döktüm. Üç saat sonra da dilimledim. Kek mi desem, çörek mi desem ? bilemedim.. Ama dokusu gerçekten çok hoş ve lezzetli…