Sütlaç nasıl yapılır?

Özellikle Akdeniz mutfağının vazgeçilmez sütlü tatlılarından bir tanesi olan sütlaç, Türkiye'de de farklı yapılış şekilleriyle önde gelen lezzetlerden bir tanesi. Aslında her şey pirincin nasıl pişirildiğiyle alakalı...

sutlacnasilyapilir

Akdeniz mutfağı ve bu tür mutfağın beğenildiği ülkelerden biri olan Almanya'da sütlaç için gerekli olan pirinç süt ile pişirilir. Bu da pirinçten çıkacak tüm nişastanın sütte kalmasını sağlar. Bunun sonucu olarak sütlaç daha yoğundur. İspanya'da ise nişastanın bir kısmının dışarıda kalması için pirinç önce suda pişirilir. Bu da sütlacın daha sütlü, hafif ve sulu olmasını sağlar. Türkiye'de de özellikle evlerde, pirinç sütte pişirilir ve sütlaç daha yoğun kıvamdadır. Ancak son dönemde lezzet anlayışı daha sulu sütlaç yönünde. Peki sırrı ne? İşte 6 kişilik sütlaç tarifi...

sutlacnasilyapilir

Malzemeler:

- 250 gr. pirinç

- 15 yemek kaşığı şeker

- 1300 mililitre yağlı süt

- 1 limonun kabukları

- 1 adet tarçın kabuğu

- 1 çay kaşığı öğütülmüş tarçın

sutlacnasilyapilir1

Yapılışı:

Önce büyük bir tencere alın ve yarısını su ile doldurun ve pirinci ekleyin. 8 dakika boyunca pirinci suda pişirin. Ardından pirinci süzün ve tekrar tencereye koyun.

Bu arada limonun kabuğunu dikkatlice soyun. Ne kadar büyük olursa o kadar iyi, çünkü limon kabuklarını daha sonra karışımın içinden çıkartacaksınız.

Tencereye süt, şeker, limon kabuğu ve tarçın çubuğunu ekleyin. Tencerenin altını orta derecede açın. Karışım kaynamaya başladığında, ocağı kısın 20-25 dakika sık sık karıştırarak kaynatmaya devam edin.

Bu bölüme dikkat edin, çünkü taşma olasılığı var. O nedenle sık sık kontrol edin ve karıştırın. Tencerede sulu görünen bir karışım elde etmeniz gerekli. Çünkü kaselere aldığınızda sütlaç koyulaşacaktır. O nedenle kaynama süresini uzun tutmayın.

Tarçın çubuğu ve limon kabuğunu tencereder çıkartın. Ardından sütlacı kaselere koyun ve en az 3 saat buzdolabında bekletin. Kıvamında sütlaç lezzetiniz hazır. Servis ederken üzerine toz tarçın eklemeyi unutmayın.

Bademli frambuazlı trileçe tarifi için tıklayın