Aşure tarifi ve püf noktaları
Bereket sembolü olarak bilinen aşure tatlısı bu ayda yapılır ve komşulara dağıtılır. Çeşit çeşit kuru ve yaş yemişlerden oluşan aşureyi evinizde pişirmeniz için işte size ayrıntılı aşure tarifi!
Malzemeler:
- 2 su bardağı dövme buğday
- Yarım su bardağı kuru fasulye
- Yarım su bardağı nohut
- 50 gr kuş üzümü
- 50 gr izmir üzümü
- 2-3 adet kuru incir
- 1 çay bardağı dut pekmezi
- 4-5 adet kuru kayısı (islimsiz,kayısı çiri)
- Yarım portakal kabuğu
- Yarım ayva
- 7-8 adet karanfil
- 1 adet 10 cm. kadar çubuk tarçın
- 1 adet elma
- Bir çay kaşığı tuz (silmede biraz fazla olacak)
- Damak tadınıza göre şeker
Süslemek için;
Fındık,ceviz,fıstık,nar
Aşure nasıl yapılır?
Akşamdan ıslatmaya koyduğunuz fasulye ve nohutun sabah suyunu süzerek düdüklü tencereye alın.
Bir elmanın üzerine karanfilleri batırıp aşurenin içine atın.
Üzerine bir karışa yakın su ekleyin.
Kaynamaya başladıktan sonra kefini alıp ağzını kapatın.
En az bir buçuk saat altı kısık ateşte pişirin.
Buğdayın iyice açılması lazım, yoksa suyu özlü olmaz.
Üzümleri bir cezveye alıp üzerine sıcak su ekleyin ve 5 dakika kadar kaynatın. Bu uygulama ile kirli suyunu verecek ve aşureniz mat bir renge dönüşmeyecek.
Bundan sonraki aşamada aşurenizi sık sık karıştırın.
Üzümleri ve portakal kabuklarını ilave ederek beş dakika daha pişirin.
Ardından küçük küçük doğradığınız ayva,incir ve kayısıyı ekleyin.
Hemen arkasından bir çay bardağı kadar pekmezi, şekeri ve çubuk tarçını da ekleyin.
Şekeri yavaş yavaş ilave etmeyi unutmayın. Miktarı damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
5 dakikada daha kaynatarak ocağın altını kapatın.
İster sıcak ister soğuk olarak sevdiklerinizle paylaşın.