Kazandibi tarifi
Kazandibi geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez sütlü tatlılarından biri olarak bilinir. Osmanlı mutfağına kadar uzanan kazandibi tatlısını diğer sütlü tatlılardan ayıran ise dibi tutturularak hafifçe kızartılmasıdır. Bu nedenle yanık muhallebi olarak da adlandırılır.
Malzemeler/strong> :
- 4 bardak süt
- 1 bardak pirinç unu
- 250 gr. toz şeker
- 2 kaşık pudra şekeri
- 1 paket vanilya
Yapılışı:
Bu geleneksel sütlü tatlıyı yapmak için önce sütü kaynatın. Ardından pirinç ununu az suyla karıştırıp, şekerle birlikte süte ekleyin ve karıştırarak pişirin.
Kullanacağınız tepsiyi, tatlının yapışmaması için az yağlayıp pudra şekeri serpin. Karışımı tepsiye dökün. Altının kızarması için tepsiyi ocak üzerinde döndürerek hafifçe dibini tutturun.
Muhallebinin altı kızardıktan sonra, kullandığınız tepsi büyüklüğünde bir başka tepsiyi soğuk su ile doldurun ve muhallebi tepsisini buna batırın. Kazandibi tepsiden kolaylıkla çıkacaktır.
Soğumasını bekleyin ve ardından kazandibini kare olarak bölün. Bir spatula yardımıyla her bir kareyi tepsiden alın ve katlayarak servis edeceğiniz tabağa yerleştirin.
Böylelikle kazandibinin kızarmış kısmı üste gelecektir. Damak zevkinize göre tarçın, hindistan cevizi ya da nar ile süsleyerek servis edin.