Ayvalı Kek Tarifi

AYVALI ALT-ÜST KEK

Malzemeler (24 cm.lik yuvarlak teflon tepsi)

  • Keki için:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • yarım su bardağı zeytinyağı veya sıvıyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı vanilya veya limon kabuğu rendesi

Ayrıca:

  • 1.5 tane iri ayva
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaığı limon suyu
  • Yarım çay kaşığı tarçın

Ayvalı Alt Üst Kek Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle ayvayı soyup ikiye bölün.
  • Çekirdek yataklarını çıkarıp yarım cm. kalınlıkta dilimlere ayırın. Bir tencereye alın.
  • Üzerine 4 yemek kaşığı şeker ve zeytin yağını ekleyin. (Bütün alt üst kek tariflerinde tereyağı kullanılmıştı. Ben zeytinyağı kullanmayı tercih ettim)
  • Orta ateşte pişirmeye başlayın. Şekerler eriyene kadar, yaklaşık 5-6 dakika kadar pişmesi lazım. Ocaktan almadan limon suyunu ekleyip 1 dakika daha pişirin. Ocaktan alın. (Başka tariflerde limon suyu katılmıyordu. Fakat ben kek soğuyunca veya ertesi güne kalınca ayvalı kısım şekerlenme yapmasın diye limon suyu ekledim)
  • Tercihen teflon ve yuvarlak bir tepsinin içini tereyağıyla yağlayın.
  • Ayvaları döküp dizin. Ayvalar soğurken, siz keki yapmaya başlayın.
  • Kekimiz klasik bir kek. Şekeri ve yumurtayı çırpın. Süt ve yağı ekleyip karıştırın.
  • Kabartma tozunu atıp, üzerine limon suyunu ekleyin ki daha güzel kabarsın.
  • Son olarak unu da ekleyip karıştırın.
  • Kek hamurunu soğuyan ayvaların üzerine dökün. En üste fındık veya ceviz serpebilirsiniz.
  • Soğuk fırına keki sürüp, fırını 200 dereceye ayarlayın.
  • Kek kabarmaya başlayınca Isıyı 165 dereceye düşürün ki yavaş yavaş içini çeksin.
  • Kekin kabarması durup üzerini kızarınca kürdan batırıp içini kontrol edin.
  • Kürdan temiz çıkıyorsa kekinizi fırından alın. Keki hemen bir servis tabağına ters çevirin.
  • Ilıyan kek servise hazırdır. Afiyet şifa olsun. Ağzınızı tadı bozulmasın dostlar