Ayvalı Kek Tarifi
AYVALI ALT-ÜST KEK
Malzemeler (24 cm.lik yuvarlak teflon tepsi)
- Keki için:
- 3 yumurta
- 1 su bardağı şeker
- yarım su bardağı zeytinyağı veya sıvıyağ
- 1 su bardağı süt
- 2 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 tatlı kaşığı vanilya veya limon kabuğu rendesi
Ayrıca:
- 1.5 tane iri ayva
- 4 yemek kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaığı limon suyu
- Yarım çay kaşığı tarçın
Ayvalı Alt Üst Kek Nasıl Yapılır?
- Öncelikle ayvayı soyup ikiye bölün.
- Çekirdek yataklarını çıkarıp yarım cm. kalınlıkta dilimlere ayırın. Bir tencereye alın.
- Üzerine 4 yemek kaşığı şeker ve zeytin yağını ekleyin. (Bütün alt üst kek tariflerinde tereyağı kullanılmıştı. Ben zeytinyağı kullanmayı tercih ettim)
- Orta ateşte pişirmeye başlayın. Şekerler eriyene kadar, yaklaşık 5-6 dakika kadar pişmesi lazım. Ocaktan almadan limon suyunu ekleyip 1 dakika daha pişirin. Ocaktan alın. (Başka tariflerde limon suyu katılmıyordu. Fakat ben kek soğuyunca veya ertesi güne kalınca ayvalı kısım şekerlenme yapmasın diye limon suyu ekledim)
- Tercihen teflon ve yuvarlak bir tepsinin içini tereyağıyla yağlayın.
- Ayvaları döküp dizin. Ayvalar soğurken, siz keki yapmaya başlayın.
- Kekimiz klasik bir kek. Şekeri ve yumurtayı çırpın. Süt ve yağı ekleyip karıştırın.
- Kabartma tozunu atıp, üzerine limon suyunu ekleyin ki daha güzel kabarsın.
- Son olarak unu da ekleyip karıştırın.
- Kek hamurunu soğuyan ayvaların üzerine dökün. En üste fındık veya ceviz serpebilirsiniz.
- Soğuk fırına keki sürüp, fırını 200 dereceye ayarlayın.
- Kek kabarmaya başlayınca Isıyı 165 dereceye düşürün ki yavaş yavaş içini çeksin.
- Kekin kabarması durup üzerini kızarınca kürdan batırıp içini kontrol edin.
- Kürdan temiz çıkıyorsa kekinizi fırından alın. Keki hemen bir servis tabağına ters çevirin.
- Ilıyan kek servise hazırdır. Afiyet şifa olsun. Ağzınızı tadı bozulmasın dostlar