TOPALAK YEMEĞİ
TOPALAK YEMEĞİ
Malzemeler
- 1 adet orta boy soğan
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1.5 yemek kaşığı salça
- 2 su bardağı haşlanmış barbunya
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 su bardağı un
- Tuz, pulbiber
Yapılışı
— ilk olarak sıvıyağı ve yemeklik doğranmış soğanı tencereye alıyoruz. Soğanlar şeffaflaşana kadar kavuruyoruz. Daha sonra salçayı ilave ediyoruz.
— Salçanın kokusu gidene kadar karıştırmaya devam ediyoruz.
— Haşlanmış barbunyalarımızı da ekleyerek yaklaşık 2–3 dk. kadar daha kavuruyoruz.
— Bu arada tuzunu ve pul biberini de atıyoruz.
— Üzerini 1–2 parmak geçecek kadar sıcak suyu koyarak orta ateşli ocakta pişmeye bırakıyoruz.
— Başka bir karıştırma kabına bulguru ve unu koyuyoruz. Pişen yemeğimizin suyundan unlu bulgurlu karışıma döküyoruz. Elimizle karıştırmaya devam edelim ki tam kıvamında olsun, çok fazla su koymayalım. Mesela elimize çok yapışmasın.
— Bu aşamayı özellikle fotoğrafladım çünkü nasıl anlatacağımı bilemedim küçük bir kaseye bir miktar su koyalım, arada elimizi suya batıralım ki hamur elimize yapışmasın.
— Bir parça hamurumuzdan alıp uzun şekil veriyoruz ve sonra küçük bir parça alıp parmağımızla sıkıştırıp minik toplar yapıyoruz.
— Tabi bu arada tenceredeki yemeğimiz fokur fokur kaynamaya devam ediyor.
— Hamurumuz bitene kadar topları yapmaya devam ediyoruz.
— Bittiğinde tencerenin yanına gidiyoruz ve tek tek tencerenin içine atıyoruz.
— Arada karıştırarak tüm topları attıktan sonra, ocağın altını biraz yükseltelim çünkü dibine tutmasın. Yaklaşık 10 dk sonra altını kısıp, toplarımız yumuşayana kadar pişmeye bırakalım. Bu da hemen hemen yarım saat kadar sürüyor.
— Bu yemeği sabah yapıp akşama bekletirseniz yoğunlaşacağı için daha kıvamlı ve daha güzel olacaktır.