Portakallı ve limonlu tavuk
Aceleniz var ve yarım saatin altında lezzetli bir yemek hazırlamanız mı gerekiyor? Çin usulünü andıran bu portakal ve limon kabuğu rendesiyle çeşnilendirilmiş tavuk kavurma tam aradığınız lezzet olabilir.
Malzemeler:
Tavuk için:
- Yarım kilogram derisi ayıklanmış tavuk göğsü. (Küp küp doğranacak)
- 2 çay kaşığı soya sosu
- 1 çay kaşığı pirinç sirkesi
- 1 çay kaşığı mısır unu
- 1 çorba kaşığı fıstık yağı ya da ayçiçek yağı
- 1 çay kaşığı tuz
- Taze çekilmiş beyaz biber
- 2 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi
- 1 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi
- 2 çay kaşığı susam yağı
- 3 çorba kaşığı kişniş
Pilav için:
- 400 mililitrelik bir bardağı dolduracak kadar pirinç
Garnitür için:
- 1 çorba kaşığı fıstık yağı
- 3 diş sarımsak (ince doğranacak)
- 2 çay kaşığı tuz
- 750 gr. yeşil Çin lahanası (ya da fasulye)
Yapılışı:
1- Doğranmış tavuk parçalarını soya sosu ve pirinç sirkesi ve mısır ununu bir kapta karıştırın. Karışımı 15 dakika buzdolabında bekletin.
2- Pilavı hazırlamak için pirinci derin bir tencereye koyun ve üzerine 600 mililitre su ekleyin. Genel kural suyun pirincin yaklaşık 2,5 santimetre üstüne gelmesidir.
3- Su kaynayana kadar pişirin. Bu yaklaşık 15 dakika sürecektir. Pirincin üzerinde çentikler olacak.
4- Bu aşamada tencerenin kapağını sıkı şekilde kapatın, ateşi mümkün olduğunca kısın ve pilavın 15 dakika demlenmesini sağlayın. Pilavı karıştırmaya gerek yoktur. Servis etmeden önce 5 dakika dinlenmesi yeterlidir.
5- Tavuğu tamamlamak için wok tavayı ısıtın ve ardından yağ ekleyin. Yağ kızdığında tavuğu wok tavaya atın, tuz, biber, portakal ve limon kabuğu rendesini de ekleyin.
6- Karışımı 4 dakika kavurun. Ardından tavuğu susam yağına batırın ve 3 dakika daha kavurun. Sonunda kişnişi ekleyin bir dakika daha kavurun. Servis tabağına alın ve sunuma başlayın.
7- Garnitürler için bir wok tavayı iyice ısıtın. Yağı ekleyin ve yağ ısındığında sarmısak ve tuz ekleyin. Karışımı 15 saniye kadar kavurun. Hemen ardından yeşillikleri ekleyin. 3-4 dakika kavurun ancak hafif diri kalmalarını sağlayın.
8- Tavuğu, yeşil garnitürler eşliğinde servis edin.
Fotoğraf kaynak: BBC