Lazanyalı kabak kayıkları
Kabak dolması Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasındadır. Hafiftir, sağlıklıdır, bol dereotu ve yoğurtla lezzetlidir. Türk mutfağının bu geleneksel lezzetini İtalyan dokunuşuyla birleştirmek, sofranıza hoş bir lezzet ve değişik bir tat getirecek.
Lazanyalı kabak kayıkları için, tıpkı kabak dolmasında olduğu gibi kalın kabaklar seçmelisiniz. Küçük kabakların içini yeterince doldurmak mümkün olmayacaktır. Lazanyalı kabak kayıklarının bir güzelliği de, ikinci kez ısıtıldığında tıpkı klasik lazanya gibi keyifle yenilebilmesi. Yaz aylarına girilirken hafif, soslu ve bol peynirli bu lezzeti çok beğeneceksiniz.
Malzemeler:
- Kalın ve orta büyüklükte 4 kabak(kabaklar ortadan ikiye bölünecek)
- 250 gr. Ricotta peyniri
- 1 büyük yumurta
- 2-3 dal (1.5 çay kaşığı) taze maydanoz
- 250 gr. Mozarella peyniri
- 300 gr. dana kıyma
- 4 çay kaşığı sızma zeytinyağı
- 400 gr. sarımsaklı lazanya sosu
- 1 çay kaşığı doğranmış fesleğen
- Tuz ve çekilmiş karabiber
Hazırlanışı:
Fırını 200 dereceye kadar ısıtın. Ortadan kestiğiniz kabakların iç kısımları bir kaşık yardımıyla çıkarın ve kayık şekline getirin, kenara alın. Ardından sıra kabak kayıklarının içine geldi. Bir karıştırma kabında ricotta peyniri, yumurta, 1.5 çay kaşığı maydanozu karıştırın. Tuz ve karabiberle çeşnilendirin. Ardından mozarella peynirinin yarısını karışıma ekleyin ve iyice karıştırdıktan sonra beklemeye alın.
Kıymayı bir tavaya alın ve zeytinyağı ile kavurun. Tuz ve karabiber ile çeşnilendirmeyi unutmayın. Kıyma kavrulduktan sonra lazanya sosunu ve 1 çay kaşığı fesleğeni tavaya ekleyin, karıştırıp ocağın altını kapatın.
Sıra kayıkları hazırlamakta. Doldurmaya başlamadan önce kabakların her iki tarafını kalan 2 çay kaşığı zeytinyağı ile ovalayın ve bir tepsiye yerleştirin. Peynirli karışımı, her kabağa yaklaşık 2,5 yemek kaşığı düşecek şekilde ayırın ve yerleştirin. Sosu da aynı şekilde bölüştürün. Kabak kayıklarının üstünü alüminyum folyo ile kaplayın ve daha önceden 200 dereceye ısıttığınız fırında 30 dakika fırınlayın.
Kabakları fırından çıkardıktan sonra kalan peynirleri üzerine serpin ve yeniden fırına verin. Peynir eriyip, kabaklar gevrek hale gelene kadar 5 dakika daha fırınlayın. Fırından çıkardıktan sonra fesleğen ve maydanoz ile süsleyin, sıcak olarak servis edin.
Kıymalı ıspanaklı lazanya tarifi için tıklayın
Fotoğraf kaynak: cookingclassy.com