Pelmeni (Rus Mantısı)
Hamur malzemesi;
- 3 su bardağı un
- 1/2 su bardağı ılık su (unun cinsine göre su miktarı azalıp çoğalabilir)
- 1 yumurta
- tuz.
İç malzemesi;
- 200 gr. kıyma
- 1 kuru soğan
- 1/2 çay bardağı çam fıstığı (dolmalık fıstık) ben kullanmadım
- 1 yemek kaşığı ghee yağı (sadeyağ veya tereyağda olur)
- 1 çay kaşığı toz kişniş (silme)
- 1 çay kaşığı yenibahar (silme)
- Çay kaşığının ucuyla toz karabiber
- tuz.
Terbiyesi ;
- 1 kg. yoğurt
- 1,5 su bardağı su
- 1 yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı nişasta.
- tuz
Sos malzemesi ;
- 1 demet maydanoz
- 5 diş sarımsak
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı :
- Soğanı, bıçak ile kibrit başı büyüklüğünde minicik doğrayın, diğer iç malzemelerinide ilave ederek 2-3 dk. yoğurun.
- Unun ortasını açıp yumurtayı kırın azar azar su ilavesiyle 15 dk. yoğurun. Yumuşağa yakın bir hamur kıvamı olmalı ki kolay açılabilsin. Hamurun üzerine nemli mutfak havlusu örterek 20-30 dk. dinlendirin.
- Hamurun üzerinden artı (+) şeklinde keserek 4 eşit parça elde edin.
- Herbir bezeyi hafif unlayarak Kayseri mantısından azıcık daha kalın yufka açın.
Yuvarlak bükme şekli :
- 5cm. çapındaki kahve fincanının ağzı ile yuvarlaklar elde edebilirsiniz (daha keskin olduğu için ben ilaç kapağını kullandım)
- 1 çay kaşığı iç malzemesinden koyup yarım ay şeklinde kapatın ve yatay olarak ikiye katlayın (en üst fotoğrafta olduğu gibi)
- Kat yeri üstte kalacak şekilde sol işaret parmağınızın ucuna dolayarak sağ elinzle uçlarını birleştirin
Pelmeninin yapılışı aşağıdaki videoda çok güzel anlatılmış