Köfteli Soğan Kebabı

SOĞAN KEBABI

Malzemeler şöyle;

1-1.5 kilo kadar kuru soğan,(yumurtadan biraz daha küçük tercih edilmeli)

yarım kilo kuzu kıyma

4-5 tane kırmızı salçalık biber

4-5 tane çarliston biber.

2 su bardağı su

3 yemek kaşığı nar ekşisi

1 tatlı kaşığı dolusu biber salçası

karabiber,pul biber,tuz

Bence önemli not 1 :) ) kuzu kıyma yerine dana kıyma da kullanılabilir.ama bu yemeğin kebap tadı vermesi için ben yarım kilo kuzu kıymaya 1 yemek kaşığı dolusu da kuyruk kıyması koyuyorum.

Bence önemli not 2 :) ) bu yemekte nar ekşisi olmaz sa olmaz.

Bence önemli not 3 :) ) kuru soğanlar eski soğan olmalı.yani beyaz kuru soğanlarla bu yemek olmaz..

Nihayet geldim yapılışına..

Önce bir yuvarlak fırın tepsisini hafif yağlayın. Yağladınız mı?dursun kenarda.. Kuru soğanların iki ucunu kesin.. Kestiniz mi?Şimdi sadece ama sadece en dıştaki kabuklarını alın..hani toz falan oluyor ya ondan dolayı.. kırmızı kabuk kalacak.. Şimdi soğanları dikine 2 ye ayırın..şu anda başları alınmış,kırmızı kabukları üstünde 2 parça soğan var elinizde..Öyle dimi.. Rabbime şükür ne şifalar gizlemiş şuncacık sebzeye..

Bütün soğanları bu şekilde hazırlayın..geldim şimdi şu tezgahta bekleyen garibim kıymaya…biliyor başına gelecekleri..kıymayı dana kullanıyorsanız mutlaka bir miktar sıvı yağ dökün..koyun kıymaya,1 yemek kaşığı dolusu kuyruk kıymasını,pul biberi,karabiberi,salçayı koyun ve bir güzel yoğurup minik köfteler elde edin..

Şimdi istirahat halindeki tepsiyi alalım yanımıza kenarlardan başlayıp bir soğan-bir köfte-bir soğan bir köfte şeklinde sıralayalım…tepsinin ortasında yuvarlak bir havuz şeklinde boşluk kalmalı..o havuza su mu doldursak bu sıcak ta:))

yok biz bu havuza kuşbaşı doğradığımız kırmızı biberleri ve çarlistonları dolduracağız..yani ortada bir biber tepesi..kenarlara boncuk gibi sıralanmış soğan ve köfteler.. şimdi fırınımızı 200 dereceye ısıtalım.. Tepsimize 1 su bardağı suyu gezdirerek dökelim..fırına verelim..yarım saat bu şekilde fırında kalsın…yarım saat sonra fırından çıkartalım..ortadaki biberleri bir kaşıkla alt üst edelim..

Allah’ım bu nasıl güzel bir koku…işte şimdi rötuş zamanı..1 bardak suyumuz daha vardı hatırlarsak.. Hah şimdi o suya 3 yemek kaşığı nar ekşisini karıştıralım… Yemeğimizin üstüne gezdirerek dökelim..bunu baştan yapmamalıyız çünkü nar ekşisi yemeği hemen kızartır..pişmez..

Nar ekşili suyu da döktükten sonra tepsiyi tekrar fırına verelim.bir yarım saat daha geçsin yemeğimiz nar gibi kızarmış ve pişmiş olacak..

yerken bir de yanına boş tabak koymak gerekiyor. Kabuklar kolayca ayrılıyor..bu tabak kabuklar için gerekecek..

Umarım siz de beğenirsiniz.. Allah’a emanet olun..

Beğenmez miyiz Sıdıka? Bayıldık. Tek kelimeyle muhteşem bir yemek bu. Davet sofraları için yapılabilecek, çokta kolay bir yemek. Yanına bir ayran, birde pilav. Başka hiç bir şeye gerek yok bence. Nimetleri önümüze hesapsız seren Rabbimize hamd olsun…

Not: Benim uygun yuvarlak tepsim olmadığı için, dikdörtgen tepside yaptım. Nar ekşisini 1 yemek kaşığı kullandım. Sadece 11 adet  soğan kullandım.