Fırında Kremalı Lazanya
Malzemeler:
- 330 gr.kadar lazanya makarna,haşlanmadan yapılan çeşidi
- 300 gr.kıyma
- 1 yemek kaşığı kadar sirke
- bir kase konserve domates
- 2 orta boy soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- tuz,karabiber,kuru fesleğen
- Pişirme kabım 33*22
BEŞAMEL SOSU:
- 500 ml.süt
- 200 ml.süt kreması
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1,5 yemek kaşığı un
- karabiber ve tuz
Üzeri için:
- Kaşar peyniri(ben yaklaşık 150 gr.kullandım)
Yapılışı:
Önce kıymayı kavururuz,kavurma aşamasında sirkeyi ilave ederiz;sirke hem mikrobu kırma hem de kıymaya daha yumuşaklık vermesi için.Kıyma suyunu salıp çekince,küp küp doğranmış soğan ve rendelenmiş sarımsak ilave edilerek devam kavrulur,doğranmış domates vesalçasını ekleyip az birşey kavurup biraz sıcak su ilave ederek,tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte 10 dk.kadar pişiririz.Tuzunu ve baharatları ekleriz.
Bu aşamada beşamel sos için,bir tencerede tereyağı ve unu hafif pembe kavurur,süt ve kremayı,tuzu karabiberi ekleyerek 5dk.kadar pişiririz.Koyuluğu resimde görüldüğü gibi koyu tahin kıvamında olmalı,çok koyu yaparsak makarnalar önceden pişirilmediği için sert olur.
Fırın kabımızın tabanına öncelikle beşamel sostan biraz yayalım sonra makarna,sos ve kıyma harcı olmak üzere kat kat döşeyelim.Ben bir kat enlemesine bir kat boylamasına makarnaları dizdim.En üstüne sadece beşamel sos dökülür,üzeri alu folyeyle kapatılıp;200 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dk.pişirilir.Fırından alınıp üzerine kaşar peyniri konur ve üzeri açık olarak fırına verip,üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.