Fırında Garnitürlü Sebze Dolması
Fırında yapılan dolma, tenceredekine nazaran çok daha lezzetli olur. Denemenizi tavsiye ederim.
Fırında Garnitürlü Sebze Dolması
Malzemeler
- 3 uzun kabak
- 2 adet kemer patlıcan
- 400 gr. kıyma
- 1 su bardağı pirinç
- 2 adet domates
- 1 iri soğan
- 3 diş sarımsak
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- 2 çay kaşığı karabiber, 2 çay kaşığı kimyon
- 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber veya 1 tatlı kaşığı salça
- 1 çay bardağı zeytinyağı, tuz
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
Garnitürü için
- 3 büyük domates
- 1 adet yeşil biber
- 1 adet orta boy soğan
- 1 diş sarımsak
- karabiber, tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
- 1.5 su bardağı sıcak su
Fırında dolma nasıl yapılır?
- Pirinci yıkayıp 1 saat kadar kaynar suda bekletin.
- Kabak ve patlıcanları tepsi boyunu geçmeyecek uzunlukta dilimleyin. Alt-üst açık olacak şekilde içlerini oyun. Patlıcanları tuzla ovup en az 30 dk. bekletin ki acı suyunu versin.kabakları da tuzla ovup 10 dakika bekletin.
- Soğan, domates, sarımsak, dereotu ve maydanozu küçük doğrayıp bir kaba alın. Üzerine kıyma, pirinç ve kalan malzemeleri ekleyip yoğurun.
- Su haricindeki garnitür malzemelerini hafif iri parçalar kalacak şekilde robottan geçirin. Elinizde de doğrayabilirsiniz.
- Garnitürü fırın tepsisinin dibine serin. Suyu üzerine gezdirin.
- İç malzemesiyle oyduğunuz kabak ve patlıcanların içini doldurun. Tepsideki garnitürün üzerine dizin.
- Dolmaların üzerine domates dilimleriyle kapatın. Tepsiyi de folyoyla kapatıp 200 derecelik fırına sürün. 1.5 saat süreyle dolmaları pişirin.
- Daha sonra ağzını açıp 10 dakika daha fırınlayın.
- Garnitürüyle beraber servis edin.