Fırında Garnitürlü Sebze Dolması

IMG_3747

Fırında yapılan dolma, tenceredekine nazaran çok daha lezzetli olur. Denemenizi tavsiye ederim.

Fırında Garnitürlü Sebze Dolması

Malzemeler

  • 3 uzun kabak
  • 2 adet kemer patlıcan
  • 400 gr. kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 adet domates
  • 1 iri soğan
  • 3 diş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 2 çay kaşığı karabiber, 2 çay kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber veya 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay bardağı zeytinyağı, tuz
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi

Garnitürü için

  • 3 büyük domates
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • karabiber, tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 1.5 su bardağı sıcak su

Fırında dolma nasıl yapılır?

  • Pirinci yıkayıp 1 saat kadar kaynar suda bekletin.
  • Kabak ve patlıcanları tepsi boyunu geçmeyecek uzunlukta dilimleyin. Alt-üst açık olacak şekilde içlerini oyun. Patlıcanları tuzla ovup en az 30 dk. bekletin ki acı suyunu versin.kabakları da tuzla ovup 10 dakika bekletin.
  • Soğan, domates, sarımsak, dereotu ve maydanozu küçük doğrayıp bir kaba alın. Üzerine kıyma, pirinç ve kalan malzemeleri ekleyip yoğurun.
  • Su haricindeki garnitür malzemelerini hafif iri parçalar kalacak şekilde robottan geçirin. Elinizde de doğrayabilirsiniz.

  • Garnitürü fırın tepsisinin dibine serin. Suyu üzerine gezdirin.
  • İç malzemesiyle oyduğunuz kabak ve patlıcanların içini doldurun. Tepsideki garnitürün üzerine dizin.
  • Dolmaların üzerine domates dilimleriyle kapatın. Tepsiyi de folyoyla kapatıp 200 derecelik fırına sürün. 1.5 saat süreyle dolmaları pişirin.
  • Daha sonra ağzını açıp 10 dakika daha fırınlayın.
  • Garnitürüyle beraber servis edin.