Cacık soslu tavuk döner
Tavuk döneri genelde hızlı bir atıştırmalık olarak tüketiriz. Ancak evde, koyu bir cacık sos ile hazırlayacağınız tavuk döner, sokakta tükettiklerinizi asla aratmayacak. Üstelik yapımı çok basit. Tavuğu bir gece önce marine edecek vaktiniz olursa lezzetine lezzet katmış olursunuz. Üstelik marine ettiğiniz tavuk 3 gün boyunca buzdolabında saklanabilir.
Malzemeler:
- 500 gr. tavuk göğsü(derisi alınacak)
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 büyük diş sarımsak(doğranacak)
- 1/2 çay kaşığı kimyon
- 1/4 çay kaşığı kırmızı biber
- 1 çay kaşığı kuru kekik
- 1/2 çay kaşığı biberiye
- 1/4 fincan yeşil biber (ince doğranacak)
- 1/4 fincan soğan (ince doğranacak)
- Turşu ya da salatalık dilimleri
- Tuz ve karabiber
- 2 adet lavaş ekmeği
Cacık Sosu:
- 1/2 kupa yoğurt
- 1/2 limon kabuğu ve 1 çay kaşığı limon suyu
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 diş sarımsak (ince doğranacak)
- 1 yemek kaşığı dereotu (doğranacak)
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 1/4 çay kaşığı biber
Yapılışı:
Evinizde tavuk döneri yapmaya başlamadan önce fırını orta seviyede ısıtın. Tavukları ince ince doğrayın ve bir kap içinde zeytinyağı, sarımsak, limon suyu ve baharatlar ile tavukları birleştirin. Tavuk parçaları baharatla tamamen kaplanana kadar karıştırın. Tavukları ızgaranın üzerine koyun ve ara sıra çevirerek 5-7 dakika pişirin. Ardından fırından tavukları alın, lavaşın üzerine yerleştirin. Üzerine yeşil biber, soğan ve turşuyu ekleyin. Cacık sosunu da üzerine koyun ve keyfini çıkarın.
Unutmayın; cacık sosu yapmak aslında çok kolay. Türk mutfağında çok kullanılan cacık, tavuk dönerde için biraz daha koyu krema kıvamlı olmalı.