Zaferanlı Pirinç Pilavı

rice recipe

Osmanlı mutfağından bir pilav tarifi var bugün. Safranlı veya za’feranlı pilav. Ya da Osmanlı menülerindeki ismiyle: “Dane-i saru”.

Safran kırmızı renk olsa da, pilava sarı bir renk veriyor. Yalnız ben pilavı fazla yaptığım için safran istediğim kadar renk vermedi. Safranın tadını merak edenler için yazayım: Safranın çok belirgin bir tadı veya baskın bir kokusu yok.

PİLAV TARİFİ

Malzemeler

  • 1 ölçü baldo pirinç
  • 1.5 ölçü sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı safran (za’feran)
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Tereyağı ve zeytinyağı
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı (olmazsa badem veya ceviz de olabilir)
  • Bütçeniz elverdiği ölçüde kuşbaşı et. ben 300 gr. kadar kullandım.

Hazırlanışı

  • Safranı pilav için kullanacağınız suyun 1 bardağıyla renk vermesi için ıslağa koyun. Su sıcak olsun.
  • Etinizi sıcak su ekleyerek yarım saat düdüklüde haşlayın.
  • Pirincinizi 2-3 su yıkayın, nişastasından arındırın.
  • Ya sabahtan soğuk suya, ya da pişirmeden 40 dakika önce, kaynar olmayan sıcak suya ıslağa koyun.
  • Eğer işiniz çok acilse, kaynar suda 15 dakika bekletin.
  • Tereyağını ve zeytinyağını tencereye alın ve tereyağ kızarana kadar karıştırın..
  • Pirincin suyunu tamamen süzüp tencereye ekleyin. Sadece 2 dakika kadar kavurun. Fazla kavrulan pirincin proteini yok oluyor bu yüzden fazla kavurmayın.
  • Diğer tarafta safranlı suyu süzüp kalan suyla beraber kaynatın.(Kalan suyu et suyu olarak kullanabilirsiniz) Kaynayan suyu pirince ekleyin. Tuz ve şekerini atıp karıştırın.
  • Kaynamaya başlayan pilavın ağzını kapatın. Küçük ocağa alıp altını kısın.
  • Suyunu çekmeye yakın ince ağızlı bir kaşıkla pilavı hafifçe karıştırın. Eğer ağzı kalın bir tahta kaşıkla karıştırırsanız pilav ezilebilir.
  • Suyunu tamamen çeken pilav size halâ diri gibi geliyorsa yarım çay bardağı daha su ilave edin. 2 dakika daha pişirip altını kapatın.
  • Tane tane bir pilav için, en az 20 dakika pilavınızı dinlendirin. Bu esnada soğumaması için üzerini örtün.
  • Fıstığı çok az zeytin yağında hafifçe kavurun.
  • Haşlanmış eti süzün ve onuda az yağda tuzunu atıp hafif kızartın.
  • Pilavı geniş bir servis tabağına alıp üzerine etleri koyun ve en son fıstıkları serpiştirip servis edin.