Zaferanlı Pirinç Pilavı
Safran kırmızı renk olsa da, pilava sarı bir renk veriyor. Yalnız ben pilavı fazla yaptığım için safran istediğim kadar renk vermedi. Safranın tadını merak edenler için yazayım: Safranın çok belirgin bir tadı veya baskın bir kokusu yok.
PİLAV TARİFİ
Malzemeler
- 1 ölçü baldo pirinç
- 1.5 ölçü sıcak su
- 1 tatlı kaşığı safran (za’feran)
- 1 çay kaşığı şeker
- Tereyağı ve zeytinyağı
- Tuz
- 2 yemek kaşığı çam fıstığı (olmazsa badem veya ceviz de olabilir)
- Bütçeniz elverdiği ölçüde kuşbaşı et. ben 300 gr. kadar kullandım.
Hazırlanışı
- Safranı pilav için kullanacağınız suyun 1 bardağıyla renk vermesi için ıslağa koyun. Su sıcak olsun.
- Etinizi sıcak su ekleyerek yarım saat düdüklüde haşlayın.
- Pirincinizi 2-3 su yıkayın, nişastasından arındırın.
- Ya sabahtan soğuk suya, ya da pişirmeden 40 dakika önce, kaynar olmayan sıcak suya ıslağa koyun.
- Eğer işiniz çok acilse, kaynar suda 15 dakika bekletin.
- Tereyağını ve zeytinyağını tencereye alın ve tereyağ kızarana kadar karıştırın..
- Pirincin suyunu tamamen süzüp tencereye ekleyin. Sadece 2 dakika kadar kavurun. Fazla kavrulan pirincin proteini yok oluyor bu yüzden fazla kavurmayın.
- Diğer tarafta safranlı suyu süzüp kalan suyla beraber kaynatın.(Kalan suyu et suyu olarak kullanabilirsiniz) Kaynayan suyu pirince ekleyin. Tuz ve şekerini atıp karıştırın.
- Kaynamaya başlayan pilavın ağzını kapatın. Küçük ocağa alıp altını kısın.
- Suyunu çekmeye yakın ince ağızlı bir kaşıkla pilavı hafifçe karıştırın. Eğer ağzı kalın bir tahta kaşıkla karıştırırsanız pilav ezilebilir.
- Suyunu tamamen çeken pilav size halâ diri gibi geliyorsa yarım çay bardağı daha su ilave edin. 2 dakika daha pişirip altını kapatın.
- Tane tane bir pilav için, en az 20 dakika pilavınızı dinlendirin. Bu esnada soğumaması için üzerini örtün.
- Fıstığı çok az zeytin yağında hafifçe kavurun.
- Haşlanmış eti süzün ve onuda az yağda tuzunu atıp hafif kızartın.
- Pilavı geniş bir servis tabağına alıp üzerine etleri koyun ve en son fıstıkları serpiştirip servis edin.