Soğanlı mercimek pilavı (Müceddere)
Malzemeler:
*1 su bardağı basmati pirinç
*1 su bardağı yeşilmercimek
*3,5 su bardağı su (pilav için)
*2 yemek kaşığı sıvıyağ+1 yemek kaşığı tereyağ
*tuz, (arzuya göre kimyon).
Üzerine:
*1 iri soğan
*3 yemek kaşığı sıvıyağ
Hazırlanışı:
*Ayıklanıp yıkanmış mercimeğin üzerini örtecek kadar su ilave edilip orta ateşte mercimekler hafif diri kalacak şekilde haşlayın ve süzün.
*Pilav tenceresine su ve yağları ilave ederek kaynamaya bırakın. Yıkanmış pirinci, süzülmüş mercimeği ve tuzunu ilave edin.
*Harlı ateşte 3dk. kaynamaya bırakın, daha sonra kısık ateşte suyunu çektirin.
*Suyu çeken pilavı 1-2 kez harmanlayın, tencere ile kapağın arasına kağıthavlu sererek ocaktan alıp 10 dk. demlenmeye bırakın.
*Pilavın demlenmesini beklerken, soğanı piyazlık doğrayıp 3 yemek kaşığı sıvıyağla harlı ocakta sürekli karıştırarak karamelize edin.
*Pilavınızı servis tabağına alarak üzerine kızarmış soğanları serperek servis yapın.
Not: Bulgurlu Müceddere için, pirinç yerine pilavlık iri bulgur kullanabilirsiniz, 1′er tatlı kaşığı domates ve biber salçası ilavesi ile pişirin.