Özbek Pilavı Nasıl Yapılır?

Gerekli malzemeler:

1. 500 gr et- kuşbaşı doğruyoruz.

2. 500 gr havuç- saman şeklinde doğruyoruz.

3. 2 orta boy soğan- iri halkalar halinde doğruyoruz.

4. 300 gr nohut önceden ıslatın.

5. 1 kg pirinç- mümkün olduğunca baldo pirinç kullanmaya çalışın, daha önce

kullandığınız bir pirinç türü olması çok önemli, çünkü pirincin az ya da çok su

çektiğini daha iyi bilirsiniz.

6. 1 su bardağı (200 ml) yağ (daha az yağlı olmasını isterseniz, yağı azaltabilirsiniz,

ama Özbek pilavı yağlı oluyor)

7. 1 kaşık tuz. Tuzu isteğe göre az ya da çok koyabilirsiniz.

8. Kimyon.

Hazırlanması:

1.Kızmış yağda iri halkalar şeklinde doğranmış soğanları kavuruyoruz, iyice

pembeleştikten sonra kuşbaşı doğranmış etlerimizi atıp, onları da iyice suyunu

verip, çekene kadar kavuruyoruz. Sırasıyla saman şeklinde doğranmış havuçlarımızı

ekliyoruz, yaklaşık 15 dakika kadar kavuruyoruz, isterseniz tencerenin kapağını

kapatın. Havucumuz yumuşadıktan sonra, suyunu koyma zamanı gelmiştir. Önce

bir gün önceden ıslatılmış nohutlarımızı tencereye koyuyoruz, peşinden kaynamış

suyumuzu ekliyoruz. Tuzunu atıyoruz.

2. Pilavımızın suyunu koyduktan sonra, kaynamış su olduğu için hemen malzemeler

kaynamaya başlar, altını kısıyoruz ve kapağını biraz açık bırakmış halde yaklaşık

25-30 dakika kaynatıyoruz. Bu zaman içerisinde etimiz sertte olsa pişecek, pilavın

malzemeleri birbiriyle özleşecek.

3. Artık pilavımızı demleme aşamasına geçebiliriz. Önce ıslatılmış pirincimizi güzelce

yıkıyoruz, iyice süzün, soğuk suyu kalmasın, bu pilavın lapa olmasına neden olabilir

çünkü. Ateşimizin altını açalım ki, hemen kaynamaya başlasın, üzerine pirinçleri

ekledikten sonra hemen kaynayıp çıkması pilavın lapa olmamasını, pirinçlerin

hepsinin güzelce pişmesini sağlar. Yıkanmış, süzülmüş pirinçleri dümdüz yayıyoruz,

resimde gördüğünüz gibi kevgirin yarısına kadar kaynamış su koyuyoruz, pirinçlerinin

üzerinden yaklaşık 1sm kadar su geçmesi lazım. Ya da siz daha önce bu pirinçten

kullanmışsanız, ne kadar su çekeceğini iyi biliyorsunuzdur, o kadar koyun. Suyunun

az olması o kadar kötü bir durum değil, çünkü pilav çektikçe siz kaynamış su

ekleyebilirsiniz, onun için yanınızda kaynamış su her zaman hazır dursun

4. Pilavımızın suyunu koyduktan sonra, kaynayarak tencerenin her yerinden eşit şekilde

yuvarlaklar oluşturmasını sağlamamız lazım. Ben kaşığın tersinden delikler açıyorum

ve eşit kaynamasını sağlıyorum. Eşit kaynama aşamasında ateşimiz yüksekti, artık orta

ateşe alabiliriz. Çünkü pilav suyunu yavaş yavaş çekmesi, pirincin pişmesi önemli. Bu

arada siz pilavınızın tuzuna bakabilirsiniz. Azsa ekleyebilirsiniz.

5. Burada söylemem gereken bir şey var- Özbek pilavı pişerken kapak hiç örtülmez, en

azından Andican usulünde.

6. Pilavımızın suyunu iyice çektiğinden emin olduktan sonra, artık pirinçlerini yavaşça

kubbe haline getirebiliriz. Biz pirincin suyunu tamamen çektiğini öğrenmek için

kevgirle pirince vururuz, biraz yansımalı “güm güm” sesi geldikten sonra kubbe haline

getiririz. Tabii ki bu zamanla öğrenilir, değil mi?

7. Pilavımızı kubbe haline getirdikten sonra, artık üzerine kimyon serpebiliriz,

kimyonun öğütülmemişini bulursanız, nurun ala nur, olur. Özbeklerde kimyon çok

önemli baharattır, pilav ünlü olduğu için, kimyon da ün almış haliyle. Siz kimyon

severseniz kullanın, isteğe bağlı. Pilavın kapağını örttükten sonra ateşi iyice kısıyoruz

ve 10 dakika kadar kısık ateşte tutuyoruz. 10 dakikadan sonra hemen açmayın, yine

en az 10 dakika dursun. Daha sonra tencereyi ben geniş bir kaba döküyorum, içindeki

malzemeleri birbirine güzelce karışsın, diye, ama Semerkant usulü pilavda en alta

pirinç, üstüne havuç, en üstüne de et konur. Geniş kaba döktükten sonra da dikkatlice

karıştırın, pirinçler ezilmesin. Sonra tabağa koyup servis edebilirsiniz.

8. Pilavın yanında turşu, yoğurt, domates ve taze soğanlı salata ve Özbeklerin

vazgeçilmezi – yeşil çay güzel gider. Afiyet olsun.