MUKAŞERLİ BULGUR PİLAVI
Kıymeti bilinmeyen, unutulmaya yüz tutmuş, yerine rafine ve beyaz renkli gıdaların geçtiği çok değerli nimetlerden biri de mukaşerdir. Daha çok Malatya ve Elazığ yöresinde bilinen mukaşer, siyah nohuttur. Eski zamanlarda sıkça sofralarda yer alan mukaşer şimdi neredeyse hiç bir evin mutfağında yer almıyor. Ve çok üzülerek söylüyorum, uzun zamandır mukaşer çoğunlukla hayvan yemi olarak kullanılıyor. En son Malatya’ya gittiğimde bir zahireciden aldım mukaşeri. Görünce nasıl sevindim anlatamam. Dış kabuğu alınmış, kırık ve kabuklu olmak üzere iki çeşidi var mukaşerin. Ben kabuklu olanı tercih ettim.
Mukaşerin normal nohuttan farkı, küçük olması ve daha çabuk pişmesidir. Pişerken çok farklı ve nefis bir kokusu olur. Pilavın içinde mercimek gibi görünür tadı da nefistir.
MUKAŞERLİ BULGUR PİLAVI
Malzemeler
- 1 su bardağı haşlanmış mukaşer
- 1.5 su bardağı pilavlık bulgur
- 3.5 su bardağı su
- 1 adet iri soğan
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Zeytinyağı ve yeteri kadar tuz
Mukaşerli Pilav nasıl yapılır?
- Öncelikle akşamdan ıslağa koyduğunuz mukaşer yani siyah nohutu yumuşayana kadar haşlayın. Düdüklüye koymayın çabuk haşlanıyor çünkü.
- Tencereye yemeklik doğradığınız soğanı alın. Hafifçe pembeleştirin. Siyah nohutları da içine atıp bir iki çevirin.
- Bulguru ve suyu ilave edin. Tuzunu atın. kaynamaya başlayınca altını kısın ve bulgur suyunu çekene kadar pişirin.
- 15 dakika kadar dinlendirip servis edin.
Cahide’nin notu: Bulgurlar yetiştikleri bölgeye ve buğdayın cinsine göre farklılık gösterebilirler. Her bulgurun su çekme kapasitesi aynı olmaz. Bu yüzden su oranını biraz da siz ayarlamalısınız.