Yoğurtlu yuvarlama tarifi
Geleneksel Türk mutfağının bu sağlıklı lezzeti o kadar doyurucu ki, yanında başka bir şeye ihtiyacınız olmayacak. İçeriğindeki sağlıklı bileşenlerin ortaya çıkardığı lezzet konuklarınızın ikinci tabağı istemesine neden olacak.
Yoğurtlu yuvarlama için gerekli malzemeler :
- 1/3 bardak nohut
- 500 gr. kuzu ya da dana kuşbaşı
- 2 bardak yoğurt
- 1/2 bardak pirinç
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı un
- 3 bardak su
- Damak tadınıza göre tuz
Bulgur yuvarlama için:
- 1 bardak ince bulgur
- 3/4 bardak kaynar su
- 250 gr. kuzu ya da dana kıyma
- 1 yemek kaşığı irmik unu
- 1 orta boy soğan (küp küp doğranacak)
- 1 yemek kaşığı kırmızı biber ve tuz
Sos için:
- 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 2 yemek kaşığı kuru nane
Yapılışı:
Bulguru büyük bir kaba alın ve içine 3/4 bardak kaynak suyu ekleyin ve karıştırın. Kabın kapağını kapatın ve 15 dakika dinlendirin.
Bulgur, irmik unu, kıyma, soğan, kırmızı biber ve tuzu bir kapa alın iyice karışana kadar 15 dakika yoğurun. İyice yoğrulduktan sonra karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve top şeklinde yuvarlayın.
Büyük bir tencereyi yarısına kadar suyla doldurun ve kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra altını kısın. Bulgur yuvalamaları metal bir süzgece koyun ve tencerenin üzerine yerleştirin. Tencerenin kapağını süzgecin üzerine kapatın ve kaynayan suyun buharıyla bulgur yuvalamaları 20 dakika pişirin.
Bulgur yuvalamalar piştikten sonra bir tepsiye alın ve dinlenmeye bırakın.
Nohutu bir gece önceden 2 bardak soğuk suda bekletmek iyi olacaktır. Kuşbaşı eti yıkayın ve düdüklü tencereye koyun.
Düdüklü tencereye 3 bardak soğuk su ekleyin. Kaynamaya bırakın. Kaynayınca suyun üzerinde kuşbaşının köpüklerini göreceksiniz. Köpüğü bir kaşık ile alın.
Ardından nohutları süzün ve düdüklü tencereye ekleyin. Kapağı kapatın ve düşük ısıda pişmeye bırakın.
Kuşbaşı eti ve nohutları düşük ısıda 15 dakika pişirin. Sonrasında düdüklü tencerenin altını kapatın ve soğumaya bırakın.
Yeterince soğuduğunda düdüklü tencerenin kapağını açın etler ile nohutları bir tepsiye alın. Etin suyunu düdüklü tencere içinde bırakın.
Sırada pirinçler var. Pirinci yıkayın ve süzün ve et suyunun içine koyun. Pirinci et suyu ile birlikte kaynatın.
Orta ısıda pirinç yumuşayana kadar pişirin. Pirinçler pişince tencerenin altını kapatın ve tamamen soğumaya bırakın.
Tamamen soğuduktan sonra yoğurt ve unu ekleyin ve iyice karıştırın. Unun topaklanmamasına dikkat edin.
Ardından tencerenin altını yeniden yakın ve kaynayana kadar sürekli karıştırın. Sonrasında kuşbaşı etleri ve nohutları karışıma ekleyin. Tencerenin altını kısın ve 5 dakika daha karıştırmaya devam edin. Sonrasında tencerenin altını kapatın ve tuz ekin.
Sıra son dokunuş için sosu hazırlamaya geldi. Ayçiçek yağını küçük bir sos tavasına koyun, altını orta ısıda açın. Tavaya kuru naneyi ekleyin. Yaklaşık 30 saniye naneler rengini bırakana kadar karıştırın. Sosu tencerenin üzerine ekleyin. Harika lezzetiniz yemeye hazır...