Antep'in ekşili kuru dolması

Antep'in meşhur dolmalarını bilenler bilir. Bilmeyenler ise çok şey kaçırmıştır. İşte o eşsiz lezzetteki dolmanın tarifi...

kuru-dolma

Malzemeler

- 2 su bardağı pirinç

- 1 iri soğan

- 4 diş sarımsak

- 1.5 yemek kaşığı salça (domates-biber karışık)

- 1 büyük çay bardağı zeytinyağı

- 2 yemek kaşığı kuru nane

- 1 tatlı kaşığı karabiber

- Yarım demet dereotu

- Yarım demet maydanoz

- 1 yemek kaşığı nar ekşisi

- 1 tatlı kaşığı şeker

- 3 yemek kaşığı tane sumak (akşamdan ıslağa konulacak. Eğer yoksa, 1 yemek kaşığı konsantre sumak ekşisi de olur)

- Yeteri kadar tuz

Doldurmak için

Kuru patlıcan ve biber, varsa kabak

Hazırlanışı:

- Akşamdan sumağın üzerine çıkana kadar sıcak su ekleyip ıslağa bırakın.

- Pirinçleri yıkayıp üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyin.

- Patlıcan ve biberleri kaynayan suya atıp haşlayın. Diriliğini kaybedecek ama pişmiş gibi olmayacak.

- Sıcak sudan alıp geniş bir kaba koyun ve üzerine soğuk su koyun. Soğuk suya koymazsanız sebzeler kendi sıcaklığıyla erir.

- Yarım saat kadar ıslanan pirincin suyundan birazını süzün. Dibinde bir su bardağı kadar su kalsın.

- Soğan, sarımsak, dereotu ve maydanozu küçük doğrayın.

- Salça yağ ve baharatlarını ekleyip yoğurun.

- Büyük olan sebzelerin bir tarafını yırtın. Ortasına iç koyup sarın. İç çok fazla olursa pişerken çok şişer. Bu yüzden 1 yemek kaşığı kadar iç yeterli olur.

- Bütün dolmalar bitince, akşamdan ısladığınız sumakların suyunu ayrı bir yere süzün. Bu suyu dolmaların üzerine dökün. Sumakları atın. Konsantre sumak ekşisi kullanacaksanız yine dolmaların üzerine gezdirin.

- Dolmaların üzerine biraz da zeytinyağı gezdirin. (az dediğime bakmayın. Be epeyce gezdiriyorum. Çünkü dolma bol yağlı daha güzel oluyor)Dolmaların kenarından görünecek kadar su ekleyin. Ağzını kapatıp ocağın altını açın.

- Kaynamaya başlayınca altını kısıp en az  1 saat pişirin. Bir saatin sonunda kontrol edin. İstediğiniz gibi pişmemişse 15 dakika daha pişirin. Suyu az sa biraz daha sıcak su ilave edin.

- En az yarım saat dinlendirip servis edin.

Afiyet olsun.