Antep'in ekşili kuru dolması
Antep'in meşhur dolmalarını bilenler bilir. Bilmeyenler ise çok şey kaçırmıştır. İşte o eşsiz lezzetteki dolmanın tarifi...
Malzemeler
- 2 su bardağı pirinç
- 1 iri soğan
- 4 diş sarımsak
- 1.5 yemek kaşığı salça (domates-biber karışık)
- 1 büyük çay bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 3 yemek kaşığı tane sumak (akşamdan ıslağa konulacak. Eğer yoksa, 1 yemek kaşığı konsantre sumak ekşisi de olur)
- Yeteri kadar tuz
Doldurmak için
Kuru patlıcan ve biber, varsa kabak
Hazırlanışı:
- Akşamdan sumağın üzerine çıkana kadar sıcak su ekleyip ıslağa bırakın.
- Pirinçleri yıkayıp üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyin.
- Patlıcan ve biberleri kaynayan suya atıp haşlayın. Diriliğini kaybedecek ama pişmiş gibi olmayacak.
- Sıcak sudan alıp geniş bir kaba koyun ve üzerine soğuk su koyun. Soğuk suya koymazsanız sebzeler kendi sıcaklığıyla erir.
- Yarım saat kadar ıslanan pirincin suyundan birazını süzün. Dibinde bir su bardağı kadar su kalsın.
- Soğan, sarımsak, dereotu ve maydanozu küçük doğrayın.
- Salça yağ ve baharatlarını ekleyip yoğurun.
- Büyük olan sebzelerin bir tarafını yırtın. Ortasına iç koyup sarın. İç çok fazla olursa pişerken çok şişer. Bu yüzden 1 yemek kaşığı kadar iç yeterli olur.
- Bütün dolmalar bitince, akşamdan ısladığınız sumakların suyunu ayrı bir yere süzün. Bu suyu dolmaların üzerine dökün. Sumakları atın. Konsantre sumak ekşisi kullanacaksanız yine dolmaların üzerine gezdirin.
- Dolmaların üzerine biraz da zeytinyağı gezdirin. (az dediğime bakmayın. Be epeyce gezdiriyorum. Çünkü dolma bol yağlı daha güzel oluyor)Dolmaların kenarından görünecek kadar su ekleyin. Ağzını kapatıp ocağın altını açın.
- Kaynamaya başlayınca altını kısıp en az 1 saat pişirin. Bir saatin sonunda kontrol edin. İstediğiniz gibi pişmemişse 15 dakika daha pişirin. Suyu az sa biraz daha sıcak su ilave edin.
- En az yarım saat dinlendirip servis edin.
Afiyet olsun.