Saçta Peynirli Ekmek

IMG_3089

Odun ateşi ve sac ikilisinde pişen ekmek ve böreklerin tadını, elbette doğalgaz ateşinde ve tavada pişenler vermez ama ufak detayları es geçmezseniz yine çok lezzetli börek ve ekmekler elde etmeniz mümkün.

Malzemeler

Hamur malzemeleri:

  • 2 su bardağı su
  • 1.5 tatlı kaşığı instant maya veya yarım paket yaş maya
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 4.5 veya 5 su bardağı kadar tam buğday unu (Unun çeşidine göre miktar değişebilir)
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İç malzemesi

  • 400 gr. az yağlı peynir
  • 1 büyük soğan
  • 1 demet maydanoz
  • Karabiber, kırmızı pul biber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı

  • Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yoğurun. Mayalanmaya bırakın. Eğer sabah yapacaksanız akşamdan, akşam yapacaksanız sabahtan yoğurup buzdolabına koyabilirsiniz.
  • İç malzemesini hazırlayın: Peynirin içine soğanı ve maydanozu incecik doğrayıp katın. (Soğanı gayet ince doğrarsanız fazla dişe gelmez. Fakat soğan tadı fazla olmasın derseniz, soğanları az yağda sarartıp, daha sonra peynire ilave edebilirsiniz)Baharat ve zeytinyağını da ekleyip karıştırın.
  • Mayalanan hamurdan orta boy mandalina büyüklüğünde parçalar alıp, hafif unlanmış zeminde merdaneyle orta boy pasta tabağı büyüklüğünde açın.
  • Açtığınız hamurun yarısına iç malzemesinden 2 yemek kaşığı kadar koyup yayın. Kalan yarısını üzerine kapatıp kenarlarına elinizle bastırarak kapatın.

  • Hazırladığınız bezeleri hafif unlu bir örtünün üzerine dizin. İlk yaptığınızdan başlayarak tavada orta ateşte pişirin.
  • Afiyet şifa olsun!

Bu pideyi mayasız bir hamurla da yapabilirsiniz fakat,  mayalı hamurla daha  bereketli oluyor.