Ruşeymli Beyaz Ekmek Tarifi
Malzemeler
- 6 su bardağı un ( ben Hatap un’un beyaz unundan kullandım)
- 2, 2-5 su bardağı kadar su (Unun cinsine göre miktar değişebilir)
- 1 tatlı kaşığı instant maya
- 2 yemek kaşığı ruşeym
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1.5 tatlı kaşığı tuz
- Arzuya göre 1 çay kaşığı mahlep
Hazırlanışı
- Unu yoğurma kabına alıp ortasını açın.
- Orta kısmına maya, ruşeym, şeker ve tuzu ekleyin
- Ilık sudan biraz ekleyip maya ve diğer malzemeleri eritin.
- Kalan suyuda yavaş yavaş ekleyip, poğaça hamuru kıvamında bir hamur yoğurun.Hamuru 10 dakika kadar yoğurmaya devam ederseniz ekmeğiniz daha yumuşak olacaktır.
- Hamurun üzerini bir poşetle kapatıp hafif ılıttığınız fırına koyun ve hızlı mayalanmasını sağlayın.
- Fırın tepsisine her yerini kaplayacak şekilde un serpin
- Mayalanan hamuru 4 eşit parçaya bölüp, her parçayı elinizi yağlayarak yuvarlayın ve tepsiye eşit aralıklarla yerleştirin.
- Hamurların üzerine un serpin. istediğiniz gibi kesikler atın.
- 50 derecede önceden ılıtılmış fırının içine koyup kabarana kadar bekleyin(Yaklaşık yarım saat)
- Kabardıktan sonra 200 derecelik fırında üzeri kızarmaya başlayana kadar pişirmeye devam edin.
- Kızarmaya başladıktan sonra ısıyı 160 dereceye düşürüp, nar gibi kızarıp içini çekene kadar pişirin.
- Fırından çıkan ekmekleri bir örtü içine alıp, sarmalayın.
- Soğumadan dilimlemeyin ki, içi hamurlaşmasın.
- Afiyet olsun.